Quantcast
Channel: Chalmeristbloggen » Forskning från Chalmers
Viewing all 74 articles
Browse latest View live

Flaggskeppet om grafen har hissat segel

$
0
0


– Nu är det dags att investera, nu är det dags att börja jobba.
Det sa Nobelpristagaren Konstantin Novoselov när han gästade Chalmers i samband med att det formella startskottet för EU:s forskningsflaggskepp om grafen gick den 10 och 11 oktober.
Under torsdagen deltog journalister från svenska och utländska medier i ett stort pressevenemang – och på fredagen hissades ett specialtillverkat segel vid en symbolisk ceremoni i Palmstedtsalen.
Graphene Flagship är med fog sagt EU:s största forskningssatsning någonsin, och det gav enormt genomslag när beslutet om att göra Chalmers till kapten kom i slutet av januari i år. Sen dess har planeringen pågått för fullt i stort sett utan avbrott med sikte på dessa två oktoberdagar.

Chalmers presschef Christian Borg hälsade de tillresta journalisterna välkomna med ett kort inledningsanförande där han pekade på både utmaningar och möjligheter:
– Vi tror att universitet i allmänhet och Chalmers i synnerhet har en mycket viktig roll i att skapa en hållbar framtid. Vi vet att business as usual inte är något alternativ, sa han bland annat.
Samtidigt presenterades Chalmers grafencentrum som gemensamt paraply för all utbildning och forskning inom grafen på högskolan. Det är härifrån som professor Jari Kinaret leder arbetet med Graphene Flagship. Han är centrumföreståndare och vetenskaplig ledare. Vid sin sida har han vice centrumföreståndaren och docenten Tomas Löfwander samt professor Mikael Fogelström, även han vetenskaplig ledare.

Fogelström var en av de medverkande experterna på ett presseminarium på temat ”Graphene and sustainability”. Med var även professor Bengt Fadeel från Karolinska Institutet, regeringens nanosäkerhetsutredare Eva Hellsten, Vittorio Pellegrini, föreståndare för grafencentrumet vid Italian Institute of Technology, samt Alan Atkisson, oberoende expert och författare.
– Vi behöver fler framsteg på grafenområdet i Europa. Därför är det väldigt bra att vi nu har ett flaggskepp och ett grafencentrum på Chalmers, sa Atkisson.

Under dagen arrangerades även visningar av Chalmers renrumslaboratorium, demonstrationer och presentationer av forskning och företag. Linköpingsbolaget Graphensic, Nokia Research Centre och universiteten i Manchester och Cambridge var representerade i utställningshallen.
Jani Kivioja visade upp ett konkret exempel i form av ett fuktkänsligt böjbart vristarmband, som även kan användas som display till smarta mobiltelefoner. Sensorn mäter puls och andning bara genom att man andas på den, och har en avancerad typ av röstigenkänning.
– Rent tekniskt finns det inga hinder mot att den kan finnas i butik i morgon, säger Jani Kivioja.

På den efterföljande presskonferensen medverkade Chalmers rektor och koncernchef Karin Markides, flaggskeppsföreståndaren Jari Kinaret, Carl-Christian Buhr och Wolfgang Boch från EU-kommissionen, Tapani Ryhänen från Nokia Research Centre samt Nobelpristagaren Konstantin Novoselov.
De höll varsitt kort anförande och svarade därefter på de närvarande journalisternas frågor.
– Från kommissionens sida vill vi se spännande resultat, innovationer, ekonomisk tillväxt och nya jobb. Vi vill också se att så här stora projekt kan lyckas, sa Carl-Christian Buhr och tackade alla som varit inblandade i flaggskeppets tillkomst.
Karin Markides betonade att Chalmers är beredda att axla uppdraget:
– Det är en utmaning för oss som universitet, men vi vill ta på oss ansvaret för flaggskeppet. Vi förstår att det är ett mycket stort och viktigt projekt, men ingen ska behöva tvivla på att vi inte kommer att ta rollen, sa hon.

EU-kommissionens Wolfgang Boch konstaterade att flaggskeppet rymmer både utmaningar och möjligheter, och att EU nu testar modellen för första gången:
– Flaggskeppsmodellen kan leverera mer inom innovation och tillväxt, men ställer stora krav på samverkan mellan de deltagande institutionerna, sa Boch.

Jari Kinaret:
– Den första versionen av båten är klar och har lämnat hamnen.

Under torsdagen och fredagen samlades styrelsen, strategiska rådet och generalförsamlingen för flaggskeppet på Chalmers för att formellt hissa segel och dra igång forskningssatsningen. I de olika grupperingarna ingår ledande forskare från hela Europa med Nobelpristagarna Konstantin Novoselov och Andre Geim i spetsen.
En mängd aktiviteter vid institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap, i Palmstedtsalen på Chalmers och i Chalmersska huset i centrala Göteborg markerade den historiska händelsen.

Konstantin Novoselov var personligen på plats i Göteborg och närvarade vid den välbesökta presskonferens som avslutade torsdagen, samt vid generalförsamlingens heldagsmöte på fredagen.
– Nu är det dags att investera, nu är det dags att börja jobba, slog Novoselov fast med lugn och stillsam stämma på presskonferensen.
Han föreföll avslappnad och van vid uppståndelsen.

En av journalisterna på plats var Vetenskapsradions Per Gustafsson:
– Flaggskeppet är en väldigt stor grej för Sverige och för Chalmers. Jag har bevakat grafen mycket tidigare, så det här blir en form av uppföljning. De nya materialen är intressanta, säger Per Gustafsson.
Nästa vecka sänds resultatet av hans arbete i Göteborg i ”Vetandets värld” i P1.
– Programmet ska ge en bakgrund till flaggskeppet, men också handla om Sveriges och Europas roll i projektet, förklarar Per Gustafsson.
I vimlet träffade vi även frilansjournalisten och författaren Johan Frisk, som planerar ett flersidigt reportage för publicering i Göteborgs-Posten längre fram i höst.

Representanter från projektets 75 industriella och akademiska parter, från totalt 17 länder, samt från EU-kommissionen, närvarade vid den officiella invigningen. Chalmers rektor Karin Markides, EU-kommissionens Wolfgang Boch och Nokias Tapani Ryhänen hissade med gemensamma krafter det specialtillverkade segel som förberetts i Palmstedtsalen.
Det var segelmakaren Patrik Olsson som skapat det mäktiga seglet.

Text: Michael Nystås
Foto: Peter Widing, Jan-Olof Yxell och Michael Nystås

Läs mer om Chalmers grafencentrum >>>
www.chalmers.se/grafen

Läs mer om Graphene Flagship >>>
www.graphene-flagship.eu/GF

Se presskonferensen i efterhand >>>
www.chalmers.se/en/news/graphene-flagship/Pages/press-conference.aspx

Se press-seminariet i efterhand >>>
www.chalmers.se/en/news/graphene-flagship/Pages/press-seminar.aspx

presskonferens_namnskyltar_800px flagship_notes_800px flagship_hellsten_800px flagship_fadeel_800px flagship_cborg_800px_b flagship_knovoselov_800px_b presskonferens_namnskyltar_800px_b flagship_segelfoto_800px flaggning_chalmersplatsen_800px_b jfrisk_wolfgang_boch_800px grafenkaka_800px ?????????????????????????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????????????????????????? flagship_ccbuhr_jkinaret_800px presskonferens_namnskyltar_800px


Postat i:Forskning från Chalmers, Karin Markides, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Kungligt besök på Chalmers

$
0
0


Kung Carl XVI Gustaf hedrade Chalmers med ett besök förra veckan – och fick med sig en tennisracket av grafen härifrån.
Tidigt på fredagsmorgonen fick han prova på att tillverka grafen i renrummet med den Nobelprisade tejpmetoden.
– Kungen var metodisk, noggrann och lyckades mycket bra, löd det positiva omdömet från nanoforskaren Niclas Lindvall efteråt.
Det var i samband med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) Kungliga teknikresa, som monarken under två dagar hälsade på hos ett flertal företag och institutioner i västsverige. Bland annat besöktes Högskolan i Borås, Oxeon AB, AstraZeneca och propellertillverkaren Berg Propulsion på Öckerö.

Provkörde fartygssimulatorer
På Chalmers ingick en demonstration av nanolabbet vid institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap, visning och provkörning av fartygssimulatorerna vid Simulatorcentrum på institutionen för sjöfart och marin teknik, och ett besök i Gert Wingårdh-ritade byggnaden Kuggen med presentationer av det maritima klustret i Västra Götaland.
Syftet var att väcka intresse och sprida kunskap genom att presentera ett antal innovativa maritima produkter och företag, och visa hur näringsliv, forskning och myndigheter tillsammans driver innovationsprocessen framåt.
I presentationerna av klustret deltog bland andra Karin Andersson från institutionen för sjöfart och marin teknik, Kerstin Johannesson från Centrum för havsforskning vid Göteborgs universitet, Claes Berglund från Stena, Stefan Karlsson från SKF, samt regionrådet Birgitta Losman (MP).

Kungen tillverkade grafen
I nanolabbet togs delegationen med kung Carl Gustaf i spetsen emot av biträdande professor August Yurgens och doktoranden Niclas Lindvall som höll i varsin demo-station i renrummets besökskorridor.
Här fick kungen själv prova på att tillverka grafen med samma metod som Nobelpristagarna Andre Geim och Konstantin Novoselov använde när de gjorde sin belönade upptäckt.
Den så kallade tejpmetoden går ut på att en liten bit grafit placeras på den häftande sidan av en tejpbit. Därefter lyfts grafitbiten bort från tejpen. Det som är kvar är ett tunt lager, som sedan klyvs flera gånger med nya tejpbitar tills det blivit så tunt att det inte syns. Resultatet är en bit grafen.
Kungen var först försiktigt avvaktande inför erbjudandet att slå sig ner vid laboratoriebordet, men tog sig sedan engagerat an uppgiften. När kungen klyvt grafiten tillräckligt många gånger studerade Niclas Lindvall resultatet i mikroskop – och efter några sekunder kunde doktoranden konstatera:
– Ett atomlager – mycket bra jobbat, Ers majestät!

”Metodisk och noggrann”
Niclas Lindvall är doktorand på avdelningen för kvantkomponentfysik och en av Chalmers grafenforskare. Niclas är chalmerist och började studera teknisk fysik 2005. 2010 var han klar med sin masterexamen i nanofabrication och påbörjade en forskarkarriär på institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap. Han räknar med att bli klar med sin avhandling om grafen om ett och ett halvt år.
Efteråt betygsatte Niclas kungens insats:
– Han var metodisk, noggrann och lyckades mycket bra.
Niclas handledare August Yurgens är biträdande professor och avdelningschef på Kvantkomponentfysik. Han kom från Moskva till Chalmers som gästforskare 1993, inbjuden av professorerna Tord Claeson och Göran Wendin, pionjärer på nanoområdet.
August Yurgens berömde kungen efter besöket i renrummet:
– Han var intresserad och ställde frågor. Bland annat tyckte kungen att det var imponerande att man kunde se grafen med blotta ögat på en kiselskiva, berättade August.

Fick tennisracket av grafen
Det kungliga besöket sammanföll med invigningen av Chalmers grafencentrum och kickoffen för EU:s stora forskningsflaggskepp om grafen. Jari Kinaret, professor i fysik och föreståndare för Chalmers grafencentrum, överlämnade därför en speciell present till kungen efter visningen av renrummet – en tennisracket från Head tillverkad av en grafenkomposit!

”Hade koll på spakarna”
Längre fram på förmiddagen fick kungen provköra den avancerade bryggsimulatorn på institutionen för sjöfart och marin teknik på Campus Lindholmen.
–  Det gick bra. Det var en avslappnad stämning och kungen körde lugnt och fint. Det märktes att han har kört båt förut. Han hade koll på spakarna, berättade instruktören Reto Weber efteråt för institutionens kommunikatör Mats Tiborn.
En separat artikel om kungens besök på Sjöfart och marin teknik finns på institutionens webbplats.

Middag i Chalmersska huset
På torsdagskvällen gästades Chalmersska huset där sällskapet intog en välsmakande middag. På menyn stod en huvudrätt bestående av trilogi på ko från Wapnö gård, selleritartalette, Gotlandstryffel och sky. Som förrätt serverades en sallad gjord av bohuslänsk hummer, blomkål, äpple och hummervinägrett. Desserten bestod av svenska frukter och bär, mjölkchoklad och punchglass. Som avslutning intogs en avec med kaffegodis.
Vid middagen deltog även bland andra landshövding Lars Bäckström, Malin Persson (I90), chalmerist och vd för Chalmers ägarstiftelse, Kungliga Tekniska högskolans rektor Peter Gudmundson och Vinnovas generaldirektör Charlotte Brogren Karlberg.
Gästerna fick även besök av William Chalmers i Philip Wramsbys gestalt, något som uppskattades mycket av sällskapet.
Före middagen underhölls delegationen i bankvalvet av två operastudenter från Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.

Kungens sjätte besök på Chalmers
Det var sjätte gången kungen hedrade Chalmers med ett besök. Senast det hände var 2004 i samband med högskolans 175-årsjubileum, men kungen har också gästat Chalmers vid två tillfällen på 70-talet: som nybliven kung 1974 och vid högskolans 150-årsjubileum och Studentkårens 75-årsjubileum 1979.
1989 närvarade Carl XVI Gustaf vid den högtidliga doktorspromotionen och den efterföljande banketten på Rondo. 2001 gästade han en föreläsning med Roland Scholz, som innehade den kungliga gästprofessuren i miljövetenskap, som Kungen finansierade.
Ann-Charlotte Hansson på rektors kansli minns kungens besök 1974 mycket väl. Hon arbetade då på dåvarande maskinsektionen och gick ut på campus för att få se den prominenta gästen på nära håll:
– Han tittade på laboratoriehallarna på Väg- och vattensektionen och passerade precis förbi mig där jag stod. Studenterna var också inblandade och kungen fick ro i en liten roddbåt på dammen utanför Arkitektur, berättar Ann-Charlotte.

Många inblandade
Ett stort antal medarbetare runtom på Chalmers har arbetat tillsammans för att IVA-delegationen med kungen i spetsen skulle få ut så mycket som möjligt av timmarna på högskolan och i Chalmersska huset.
Catharina Axelzon Popovic och Ami Lanner på avdelningen för kommunikation och marknad bar huvudansvaret och kan nu se tillbaka på två lyckade dagar:
– Det har varit hektiskt, men det har gått väldigt bra. Det har varit mycket roligt att få jobba med förberedelserna tillsammans med så många nya människor i olika konstellationer.
Vi har mött så mycket glädje och engagemang från alla som haft ansvar lokalt ute på institutionerna och i det marina klustret. Det är det som jag framför allt kommer att bära med mig, summerar Ami Lanner, evenemangsansvarig på Chalmers.
Vad har varit annorlunda jämfört med att jobba med till exempel promotionshögtiden?
– Man måste vara förberedd på att hovet kan ändra i programmet väldigt snabbt. Det får man förhålla sig till. Men i det här fallet har allting löst sig på ett bra sätt. Det har varit roligt, spännande och lite annorlunda att jobba med ett kungligt besök. Hovet har väldigt klara regler att följa, men det har inte varit stelt eller formellt på något sätt, utan tvärtom väldigt lättsamt och avslappnat, säger Ami Lanner.

Med på den kungliga teknikresan den 10 och 11 oktober 2013 var bland andra IVA:s preses, chalmeristen, tidigare Volvochefen och Ericssons nuvarande styrelseordförande Leif Johansson (M77), Chalmers rektor och koncernchef Karin Markides, Chalmers styrelseordförande Lena Treschow Torell, Göteborgs universitets rektor, chalmeristen Pam Fredman (K73) och ytterligare en rad representanter från akademi, politik och näringsliv.
Det var tredje gången som IVA arrangerade en motsvarande rundresa för att titta närmare på näringsliv och forskning i olika delar av Sverige.

Text: Michael Nystås
Foto: Peter Widing och Michael Nystås

Chalmeristerna som jobbade med Kungliga teknikresan (med reservation för att något namn saknas) >>>

Kommunikation och marknad
Ami Lanner, evenemangsansvarig, projektledning
Catharina Axelzon Popovic, projektledning
Anna Bergius Hartman, informatör
Ulla Regestad, informatör
Jan-Olof Yxell, foto och layout
Renee Stencrantz, grafisk formgivare
Torgil Störner, film

Institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap
Christina Caesar, kommunikatör
Debora Perlheden, administratör
Johan Andersson, forskningsingenjör
Johan Persson, tekniker
Kaija Matikainen, tekniker
Svante Pålsson, förste forskningsingenjör
Emmy Nilsson, tekniker
Philip Krantz, doktorand
Göran Alestig, forskare
Henrik Frederiksen, forskningsingenjör
Jie Sun, forskarassistent
August Yurgens, avdelningschef
Niclas Lindvall, doktorand
Jan Stake, avdelningschef
Dag Winkler, prefekt
Mikael Fogelström, proprefekt

Institutionen för sjöfart och marin teknik
Miriam Liberman, projektledare och kommunikatör
Mats Tiborn, kommunikatör
Karin Andersson, proprefekt
Lars Axvi, tekniklektor
Reto Weber, tekniklektor
Mikael Hägg, tekniklektor

Chalmers konferens och restauranger
Heidi Holst, platsansvarig, Chalmersska huset
med medarbetare

Philip Wramsby (I07), William Chalmers

Läs mer om Kungens besök på Sjöfart och marin teknik >>>
www.chalmers.se/sv/institutioner/smt/nyheter/Sidor/Kungligt%20bes%C3%B6k%20i%20simulatorcentrum%20vid%20Sj%C3%B6fart%20och%20marin%20teknik.aspx

Läs mer om Kungens besök på Högskolan i Borås >>>
www.hb.se/Om-hogskolan/Aktuellt/Nyhetsarkiv/2013/oktober/Kungliga-teknikresan-gick-till-Textilhogskolan

Läs mer om kickoffen för EU:s forskningsflaggskepp om grafen och invigningen av Chalmers grafencentrum >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2013/10/15/flaggskeppet-om-grafen-har-hissat-segel

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? labbpersonal_800px_c labbpersonal_800px_b labbpersonal_800px kungens_rygg_800px ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? kungen_800px_b ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? klockan_800px fotografer_800px_b fotografer_800px august_yurgens_800px ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????


Postat i:Forskning från Chalmers, Karin Markides, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Logistikprojekt får miljonanslag

$
0
0

Nästan två och en halv miljon kronor är vad projektet ”Ökad transporteffektivitet genom bättre utnyttjande av lastkapacitet” kan räkna hem när Vinnova delar ut de första anslagen inom utlysningen Transport- och miljöinnovationer. Utlysningen ingår i Vinnovas program Innovationer för ett hållbart samhälle som löper från 2013 till 2016. Programmets syfte är att bidra med ny kunskap inom transport och miljö och att bidra till att de miljökvalitetsmål och transportpolitiska mål som finns i Sverige kan uppfyllas. Magnus Blinge vid institutionen Teknikens ekonomi och organisation på Chalmers är en av forskarna som leder projektet.

Containerfartyg Vinnova
Hej Magnus och grattis till finansieringen från Vinnova! Hur känns det?

- Tack, det känns jättebra! Vi har haft vissa svårigheter de senaste åren att hitta finansiering till våra doktorander på avdelningen för logistik och transport så det känns toppen att nu ha kunnat säkra att tre av dem har finansiering fram till doktorsnivå.

Berätta mer om projektet! Vad är det ni undersöker?
- Vi forskar kring frågan hur effektiviteten i transportsystemet kan öka genom bättre användning av de lastutrymmen som finns i befintliga fordon och farkoster. Vi hoppas att den nya kunskapen ska leda till minskad miljöpåverkan och förbättrad ekonomi för inblandade intressenter. Speciellt viktigt och glädjande är att vi har lyckats få med oss en bredd av engagerade transportköpande företag, men också flera myndigheter. Samspelet mellan olika aktörer är A och O för att hitta lösningar i ett system som är så komplext som detta.

Hur ska pengarna användas?Magnus-Blinge_2
- Förutom doktorandfinansiering kommer anslaget att användas till att ta fram utbildningsmaterial och skräddarsydda utbildningar till de medverkande organisationerna för att säkerställa att kunskapen faktiskt kommer till nytta. Vi kommer att anordna ett antal seminarier för att vara säkra på att få en korrekt problembild. Vi planerar även att producera ett antal webbaserade utbildningsinsatser för att hjälpa företagen att själva sprida kunskap och på så vis även ge andra organisationer som inte är direkt involverade i projektet möjlighet att öka sina kunskaper.

Vilka forskare är verksamma i projektet?
- Det leds av Dan Andersson, Mats Johansson och mig medan Vendela Santén, Sara Rogerson och Kristina Liljestrand är doktoranderna som kommer att arbeta i projektet.

Hur ser er tidplan ut?
- Vi startar projektet redan i november och har i och med anslaget från Vinnova finansiering i två och ett halvt år framåt.

Om Magnus Blinge

Vinnova – strategiskt område transport och miljö
Foto: Shutterstock och Jan-Olof Yxell


Postat i:Forskning från Chalmers, Näringsliv, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Organdonation, satir och Sustainability Jam på studenternas hållbarhetsdag

$
0
0


Den 21 november är det dags för inspirationsdag om hållbarhet för studenter på Chalmers och Göteborgs universitet.
– Vi behöver peppa varandra och inspireras till hållbara val – små som stora. Jag hoppas att så många studenter som möjligt från Chalmers och Göteborgs universitet tar chansen att komma och lyssna till starka personligheter och berättelser som berör, och samtidigt få mer kunskap om olika aspekter av hållbar utveckling, säger Moa Persson, projektledare på Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV, som arrangerar dagen.

Hållbarhetsdagen äger rum 21 november på Sahlgrenska Akademin och gästas bland annat av Carolina Klüft, elitidrotterskan som numera är projektledare på Naturskyddsföreningen, Martha Ehlin (bilden överst) från organisationen Mer Organ Donation MOD, serietecknaren Max Gustafson och Elsa Fries kostekonom och talesperson för tankesmedjan Dyrare mat, NU!.

Flera forskare finns också på programmet, däribland Deliang Chen, institutionen för geovetenskaper, Göteborgs universitet, Fredrik Hedenus, Fysisk resursteori, Chalmers, Joakim Larsson, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Göteborgs universitet, och Cecilia Solér, företagsekonomiska institutionen, Handelshögskolan, Göteborgs universitet.

Anmälan är öppen med sista anmälningsdag 18 november.

Läs mer på hemsidan www.hallbarhet.se och www.facebook.com/hallbarhetsdagen

Text: Sara Örtegren
Foto: Anna Rehnberg (Martha Ehlin), Ryno Quantz/Svensk Friidrott (Carolina Klüft)

Kontakt >>>
Moa Persson, projektledare för Hållbarhet, GMV
E-post: moa.persson@chalmers.se
Tel: 031 -772 49 57

Observera: Hållbarhet 2013 ska inte förväxlas med det separata evenemanget The Chalmers Day for a Sustainable Future, som äger rum den 8 november.


Postat i:Föreläsningar, Forskning från Chalmers, Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Idea jams kan boosta företagens innovationsförmåga

$
0
0

Chalmersforskaren Anne Elerud-Tryde, som är verksam vid forskningscentrumet Center for Business Innovation (CBI), undersöker hur stora företag arbetar med att utveckla nya idéer för innovation. Hur idéhanteringsarbetet bedrivs – om det finns något system för arbetet med idéer, vilka drivkrafterna är och hur företagen tar hand om nya idéer – är några av de frågor som Anne har studerat hos nio storföretag. Ett arbetssätt som visat sig fungera för många är att genomföra idea jams.

Anne Elerud Tryde 690x330

Idea jams, som är ett två till tre dagar långt event där anställda tillsammans tar fram och diskuterar idéer, är populärt bland flera av de företag som Anne har studerat. Eventet kan genomföras genom fysiska träffar men också i chatforum online, där anställda arbetar tillsammans med att utveckla prototyper och presentera idéer för varandra under flera timmar.

– Ofta leds eventen av en moderator som har till uppgift att hitta beröringspunkter och ställa relevanta frågor för att utveckla idéerna ytterligare. Flera företag genomför också kreativitetsworkshops och inspirationsseminarier i anslutning till sina idea jams. Under kreativitetsworkshopen brukar man prata om vad det innebär att vara kreativ och genomföra övningar på hur företaget arbetar kreativt medan inspirationsseminarierna till exempel kan fokusera på vad innovation är. Sedan tar man med sig alla de funderingarna in i sitt idea jam, berättar Anne.

Vill ge praktisk vägledning
I de flesta företag hon studerat är idéhanteringen en del av ett mer omfattande arbete att skapa innovativ företagskultur eller utveckla företagets innovationsförmåga. Studien har genomförts på nio stora teknologibaserade företag i Sverige, Tyskland och USA. Anne har intervjuat personer som alla är eller har varit involverade i företagens arbete med hantering av idéer.

– Jag försöker visa hur ett företag som vill arbeta med idéhantering kan gå tillväga på en praktisk nivå, alltså vad man kan göra och vad man bör tänka på. Ett exempel kan vara just att genomföra idea jams, menar Anne.

Ger fler viktiga effekter
Hon hoppas också kunna synliggöra andra effekter av idea jams, som kanske inte alla gånger är uppenbara.

– Jag har under intervjuerna insett att det inte nödvändigtvis måste vara de nya idéerna som ger störst nytta för företagen och att det inte är säkert att det är den enda anledningen till att man arbetar med idéhantering. Den här typen av arbete öppnar även upp nya kontaktytor inom organisationen, vilket är minst lika viktigt för innovationsarbetet som själva idéerna som kommer fram, säger Anne.

Genom att peka på andra effekter hoppas Anne att företagen ska bli mer medvetna om vilka förväntningar de kan ha på den här typen av arbete och att arbetet med idéer är lika viktigt för innovationsförmågan som idéerna i sig.

Ny artikel och djupare studier väntar
Studien ingår i ett större forskningsprojekt, finansierat av Vinnova, där Anne arbetar tillsammans med CBI-kollegorna Sofia Börjesson och Maria Elmquist. Just nu skissar hon på en ny artikel baserad på sina forskningsresultat hittills.

– Jag hoppas också kunna gå vidare och fördjupa mig i ett eller två av de nio företagen, för att få bättre insyn i arbetet med idéhantering. Det är otroligt lärorikt och intressant att få ta del av hur stora företag arbetar med att ta fram nya idéer, berättar Anne.

Center for Business Innovation


Postat i:Forskning från Chalmers, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Information sharing creates advantages for the logistics industry

$
0
0

Sharing information about transported entities – including vehicles, containers, packages and products – between actors within a supply chain is crucial for a number of reasons. This argues the researcher Vahid Mirzabeiki in his dissertation ”Collaborative Tracking and Tracing – A Supply Chain Perspective”. According to the results of Vahid’s research, sharing data through intelligent transportation systems leads to better traceability of products in fresh food supply chains and creates possibilities to increase the safety of cargo trains transporting dangerous goods.Vahid banner

The Chalmers researcher Vahid Mirzabeiki has devoted his time and focus to explore collaborative tracking and tracing systems – as a type of intelligent transportation systems – and the way they support transportation operations for the participating actors of supply chains. In his dissertation he analyses the concept of collaborative tracking and tracing and the effects and the issues related to the use of this method for the supply chain actors.

- Collaborative tracking and tracing happens when actors of supply chains share tracking and tracing data about the transported entities of different levels in the chain, Vahid defines.

This type of data sharing can be enabled by use of auto-identification technology, e.g. Radio Frequency Identification, combined with standardised frameworks for information exchange, which facilitate communication between different actors of a supply chain.

Improved safety and environmental aspectsBild 1
Part of Vahid’s research has focused on studying how new information and communication technology can lead to increasing safety and security of transportations.

- The collaborative tracking and tracing system could, for instance, be a useful tool for increasing control over the safety of dangerous goods transported by rail wagons, Vahid explains.

One particular field of interest is the food industry and the results of Vahid’s studies show how collaborative tracking and tracing have impact on the management of traceability of food products, which is very significant for controlling the quality and safety of food consumed by people.

- Improving data sharing in food supply chains can affect protection of natural resources and subsequently lead to positive environmental effects which are beneficial for the society, Vahid says. As an important topic, research on food supply chains and traceability of food products is drawing media attention, especially because of the food scandals that has happened in different parts of the world during the recent years.

Continued research in food supply chains
Vahid has conducted his work through case studies and design science as research methods and for collection of empirical data his preferred techniques have been interviews, documentations, archival records as well as direct and participant observations. His research, being of an explorative kind, is aiming to build theory and contributes to previous findings of other researchers by adding information to existing knowledge on the related fields.  Thus, he has studied the subjects with a different perspective.

- There is a demand for studying the implementation of information systems in inter-organisational environments of supply chains and my thesis explores this as a novel research area, Vahid explains.

The next step for Vahid is to continue his research on collaboration of actors in food supply chains through a large European project together with multi-national partners, including universities and companies from different European countries. The project will be carried out in his new research environment in UK.

- I am moving to England to continue my carrier as a Senior Research Fellow at Supply Chain Research Centre of Cranfield School of Management at Cranfield University. I will miss Gothenburg and Chalmers a lot, but I am really excited to be able to pursue my interests within Cranfield’s inspiring community, he says.

Facts: Vahid Mirzabeiki carries out research at the Division of Logistics and Transportation at the Department of Technology Management and Economics.

About Vahid Mirzabeiki >>

Cranfield School of Management >>

Picture: Oscar Matsson and Swedish Transport Agency


Postat i:Forskning från Chalmers, In English, Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Succé för Chalmers hållbarhetsdag

$
0
0


Med över 700 anmälda blev Chalmers hållbarhetsdag den 8 november en odiskutabel succé.
I år stod människan i centrum när framtidsfrågorna diskuterades under en fullspäckad dag.
– Som ingenjörer blir vi reducerade till räknenissar om vi inte är med och tar ansvar, sa vicerektor John Holmberg i en pigg paneldebatt som leddes av chalmeristen Suvi Panas.

Som allra störst var trycket på att få höra dagens huvudtalare, journalisten och författaren Martin Schibbye. Hörsalen RunAn i Chalmers kårhus var fylld till sista plats och hans tal fick sändas på storbildsskärm i den närliggande Palmstedtsalen för att alla som ville skulle få chansen att ta del av det.
Schibbye uppehöll sig mestadels kring tiden i etiopiskt fängelse, men berörde även frågan om ingenjörens ansvar och roll i världen.
– Det som verkligen var viktigt, som man kommer ihåg, det var inte svärtan i allt det svåra i fånglägret utan kraften hos dem som vågade säga ifrån, sa han bland annat.

Spänstig diskussion om Chalmers vision
Suvi Panas, chalmerist och student på masterprogrammet Lärande och ledarskap, ledde en spänstig diskussion om hur Chalmers lever upp till sin egen vision ”Chalmers – för en hållbar framtid”, och vad högskolan egentligen menar med den. I soffan på scenen med en fond av tre gigantiska lila ballonger, satt rektor Karin Markides, prorektor Mats Viberg samt vicerektorerna John Holmberg, Maria Knutson-Wedel och Lars Börjesson.
John Holmberg inledde med en introduktion som blickade både bakåt och framåt:
– Utmaningen är stor. Vi måste bygga samhällen som ska fungera för tio miljarder människor. Ingen kommer undan. Men det finns också fantastiska möjligheter, sa John Holmberg.
Han menade att den omställning som utmaningarna kräver kommer att äga rum under den tid som Chalmers nuvarande studenter är yrkesverksamma. Och han betonade studenternas viktiga roll när det gäller att utmana de befintliga strukturerna för att på så sätt föra utvecklingen framåt.
– Fokus måste ligga på att skapa det goda samhället med utgångspunkt i människan. Det gäller för oss att hålla frågan levande. På Chalmers är vi stolta för att vi medvetet valt att inte låsa in hållbarhetsfrågorna, utan jobbat på bredden, sa Holmberg.

Historisk tillbakablick
I en historisk tillbakablick listade han några hållpunkter, som började med att alla studenter fick en obligatorisk miljöutbildning redan 1985, och fortsatte med grundandet av Göteborgs miljövetenskapliga centrum 1989 och framåt mot Karin Markides tre initiativrektorer 2007, dagens styrkeområden och regionala kluster.
– Chalmers har varit pådrivande, och det är något att vara stolta över och ta med oss framåt. Universiteten har en oerhört viktig roll. Vi måste tillåta oss att vara nyfikna och söka i det okända efter något som möjligen kan bryta de trender vi nu står inför, sa John Holmberg.
I dag ingår en 7.5-poängskurs i hållbar utveckling i studenternas utbildning. Det pågår diskussioner om huruvida det är tillräckligt eller om omfattningen ska utökas. Vicerektor Maria Knutson-Wedel med ansvar för grundutbildningen menade att det inte enbart handlar om antalet högskolepoäng:
– Det är lika viktigt att vi odlar en kultur där vi diskuterar de här frågorna och blir bättre på att reflektera kring hållbar utveckling, sa hon.
Rektor Karin Markides inflikade:
– Det är viktigt att tänka igenom sina egna värderingar. Vi vill ha ett riktigt tryck och välkomnar studentinitiativ som World Values Day nyligen.

”Forskningen ska vara fri”
Vicerektor Lars Börjesson lyfte fram solenergihustävlingen Solar Decathlon – där Chalmers slutade på en fin tredjeplats – och chalmersinititativet The Challenge Lab (C-Lab) som två sätt för studenterna att ta sig an framtidens utmaningar. Även publiken hade möjlighet att ställa frågor till panelen direkt i hörsalen eller via twitter-hashtaggen #thechalmersday. En fråga som kom upp handlade om hur Chalmers resonerar när man tecknar strategiska avtal med företag som ägnar sig åt en verksamhet som kan betraktas som kontroversiell och inte förenlig med en hållbar utveckling:
– Vi är ett reflekterande universitet och söker ny kunskap hela tiden. Som drivkraft lägger vi på ett lager av ansvar och reflektion. Vi ska vara med i alla sammanhang och driva på en hållbar utveckling. Forskningen ska vara fri, menade Lars Börjesson.
John Holmberg betonade ingenjörens ansvar:
– Som ingenjörer blir vi reducerade till räknenissar om vi inte är med och tar ansvar, sa han.
En annan fråga handlade om hur man får de anställda med sig på visionen om en hållbar framtid:
– Att få ner en vision så att den delas av alla och levs av alla är naturligtvis en utmaning, sa Mats Viberg.
– Förhoppningsvis genomsyrar den verksamheten i slutändan, men det tar tid. Dagar som den här är ett tillfälle att diskutera frågorna, sa Lars Börjesson.
John Holmberg avslutade diskussionen på sitt färgstarka vis:
– Det räcker att någon går före. Man behöver inte vara miljömupp för att göra den här grejen. Det handlar om att synliggöra positiva exempel, lyfta upp dom och visa dom. Nu gäller det att
få till en ökad reflektion kring hållbar utveckling. Filmkritiker tittar inte på film för att de är emot film, utan för att de vill göra den bättre. På samma sätt måste vi föra en diskussion på Chalmers och samverka bättre in i framtiden, sa han.

När den psykiatriska vården flyttade
Ett av dagens många spännande föreläsningspass handlade om hälsa, välbefinnande och hållbar utveckling. Chalmersutbildade arkitekten Stefan Lundin (A81) är verksam vid Centrum för vårdens arkitektur på Chalmers, och berättade om ett forskningsprojekt där han studerat vad som hände när den psykiatriska vården flyttade från gamla lokaler på Lillhagen till nya och fräscha på Östra sjukhuset.
– Arkitektur kan bidra till välbefinnande, återhämtning och kanske rentav bota. Arkitekturen som sådan kan inte ersätta en höftledsprotes, men jag tror att den kan ha en positiv effekt. Min upplevelse av ett positivt bemötande och en positiv miljö ökar mina möjligheter att bli frisk. Känsla och upplevelse har en oerhört stor betydelse för vårt välbefinnande, menade Stefan Lundin.
Hans studie visade att flytten från Lillhagen till Östra hade en välgörande effekt på patienterna. Tvångsåtgärder som medicinering och bältesläggning minskade, delvis på grund av att patienterna blivit mindre stressade i den nya miljön.
Centrumets forskning uppmärksammades stort förra året i samband med en studie som visade att våldet inom den psykiatriska vården minskade med god vårdarkitektur.
Stefan Lundin menade att intresset för vårdarkitektur ökat de senaste åren, och avslutade med en kort reflektion:
– Tänk om det spelar roll hur bostäder byggs, hur städer planeras och hur våra samlingslokaler ser ut?

Man kan dö av ett brustet hjärta
Hjärtläkaren Elmir Omerovic föreläste om broken heart syndrome – om ett brustet hjärta bara är ett litterärt uttryck eller om det i själva verket är en vanlig sjukdom i Sverige. Han inledde med att citera ur den engelske 1500-talsprästen och poeten John Donnes sjuttonde meditation:

Ingen människa är en ö, hel och fullständig i sig själv; varje människa är ett stycke av fastlandet, en del av det hela. Om en jordklump sköljs bort av havet, blir Europa i samma mån mindre, liksom en udde i havet också skulle bli, liksom dina eller dina vänners ägor; varje människas död förminskar mig, ty jag är en del av mänskligheten. Sänd därför aldrig bud för att få veta för vem klockan klämtar; den klämtar för dig.

– Kan en människa dö av brustet hjärta vid sorg, depression, rädsla, ångest eller olycklig kärlek? Svaret på den frågan är ja, slog Elmir Omerovic fast.
Han menade att brustet hjärta är ett farligt sjukdomstillstånd. Första gången den diagnostiserades i Göteborg var i februari 2005 då en 58-årig kvinna fördes till sjukhus med alla symptom på akut hjärtinfarkt. Mer än två tredjedelar av hennes hjärta stod helt stilla.
I dag vet man att broken heart syndrome ofta drabbar kvinnor i den åldern, men man har också diagnostiserat barn med samma åkomma sedan dess.
– I den här kvinnans fall handlade det om mobbning på arbetsplatsen. Hjärtat kan bokstavligt talat spricka, förklarade Elmir Omerovic.
Sjukdomen upptäcktes först i Japan 1990 där den går under namnet Takotsubo-kardiomyopati. Den har ett starkt samband med negativ emotionell stress och de flesta som drabbas tillfrisknar av sig själva efter några dagar. Elmir Omerovic räknade upp flera anledningar till att sjukvården ska intressera sig för brustna hjärtans syndrom:
– Det avslöjar vår ignorans och tvingar oss till reflektion. Vi måste gå tillbaka och omvärdera anatomin och fysiologin. Forskare och andra kan också hämta inspiration från självläkningsprocessen och få fram nya behandlingsmetoder och nya mediciner mot hjärtinfarkt, sa han.
I Sverige mäts antalet fall sedan 2009 och är nu uppe i 2 000 drabbade patienter. På Sahlgrenska får man varje månad in tre till fem patienter med diagnosen. I hela Sverige är antalet mellan 30 och 50.
– Broken heart syndrome är betydligt vanligare än vi tror. Jag tror att vi bara ser toppen av isberget. Det är ett samhällsproblem och Sverige kan vara det land som har den högsta frekvensen i världen, sa Elmir Omerovic.
Han uppmanade avslutningsvis till mer samarbete mellan Sahlgrenska och Chalmers, för att, som han uttryckte det, få en bättre värld.

Malmörektorn reflekterade om jämställdheten
Chalmers förre prorektor Stefan Bengtsson, nu rektor på Malmö högskola, höll en föreläsning om jämställdhet som en förutsättning för hållbar utveckling. Malmö högskola är det lärosäte som i dag har bäst balans mellan män och kvinnor i den akademiska personalen.
– Vår studentpopulation ser lite annorlunda ut än på många andra lärosäten – två tredjedelar är kvinnor och det är ökande. Vårt problem är hur vi ska rekrytera män till utbildningarna. En tredjedel av våra studenter har utländsk bakgrund, vilket också är ganska unikt i landet. Många är också första generationens akademiker, berättade Stefan Bengtsson.
38 procent av de omkring 85 professorerna vid Malmö högskola är kvinnor, av lektorerna är 48 procent kvinnor. Över 60 procent av doktoranderna är kvinnor.
– Det borde vara lika många män och kvinnor som hamnar på mitt bord vid det slutgiltiga beslutsmötet om befordran till professor, men mitt intryck är att det inte är så. Männen är fortfarande överrepresenterade.

Problem på teknikområdet
Teknikområdets klassiska problem finns även i Malmö där samtliga professorer på enheten Teknik och samhälle är män.
2012 slutfördes en studie av Tuija Muhonen, Cristina Liljeroth och Christina Scholten om hur den kvantitativa jämställdheten bland högskolans mellanchefer förhöll sig till den kvalitativa jämställdheten för mellanchefer och deras medarbetare. Slutrapporten finns i sin helhet på högskolans webbplats och är nu ett underlag för det forsatta arbetet med att jämställdhetsintegrera verksamheten.
– Man kom bland annat fram till att där kvinnor leder upplever man mindre inslag av särbehandling och en mindre sexistisk jargong. Manliga medarbetare upplevde kvinnliga chefer som mer rättvisa. Fler kvinnor än män är missnöjda med chefens jämställdhetsarbete – och skillnaderna är ganska stora, sa Stefan Bengtsson.
Det framkom också att jämställdheten är en icke-fråga inom forskningen, och att frågan samtidigt är väldigt känslig.
– En annan slutsats var att cheferna inte verkar se hur de curlar manliga medarbetare genom att ge dem bättre möjligheter. Här duger inte den gamla förklaringen att män hjälper män eftersom hälften av cheferna är kvinnor. Här beror det på nånting annat, och plötsligt kan man förstå varför jag ser en obalans i befordringsärendena på mina beslutsmöten. Kan det vara så att manliga medarbetare i snitt har fått större möjligheter att meritera sig vetenskapligt, så att de snabbare tar sig över ribban till befordran? Kanske, funderade Stefan Bengtsson.

Räcker inte att ha balans
Han reflekterade också över resultaten och delade med sig av sina tankar om möjliga åtgärder.
– Det räcker inte att ha balans mellan män och kvinnor på befattningar, det räcker inte att ha balans på chefsnivå. Det pågår fortfarande en möjlig selektering. Enda sättet att komma åt det är att ha ständig uppmärksamhet på frågan, och se till att jämställdhetsfrågan finns med i alla beslut. Det kanske till och med är lite svårare i Malmö än på Chalmers på ett sätt, för siffrorna är ju med oss.
– När jag sökte rektorsjobbet i Malmö intervjuades jag tillsammans med de andra kandidaterna. Jag intervjuades av enkönade grupper. Jag hade taggat mig väldigt mycket på jämställdhetsfrågan eftersom jag insåg att den skulle komma upp när man kommer från Chalmers. Men det kom inte en enda fråga om det, vilket naturligtvis var en besvikelse för mig.
Stefan Bengtsson menade att det ligger en fara i att bara titta på statistiken, som ju på papperet ser mycket bra ut för Malmö högskola.
– Det är inte siffrorna som är grejen. Vi måste jobba med de kvalitativa frågeställningarna, de måste upp på bordet. Vi jobbar med jämställdhetsintegration och måste beakta jämställdhetsaspekten men också andra mångfaldsaspekter i alla beslut. Man måste vara vaksam på detta i de olika beslutssituationerna. Man kanske aktivt kan jobba med nyckelrekryteringar och rekrytera in toppforskare av det underrepresenterade könet genom direkt handplockning. Vi måste också vara medvetna om att det finns könsstereotypa beteenden på våra arbetsplatser. Det är stora utmaningar och det finns ingen mirakelmedicin. Vi måste titta på individerna och bygga system som ger lika möjligheter, sa rektorn för Malmö högskola.

Litterär tipspromenad
Ute i Volvofoajén minglades det mellan programpunkterna. Bland utställarna fanns Chalmers bibliotek, Halo Sweden och Göteborgs miljövetenskapliga centrum (GMV). De sistnämnda bjöd även på en klurig tipspromenad där hållbarhetsfrågorna hämtats ur världslitteraturen. Frågorna hade formulerats av Mikael Östblom och Sara Örtegren.
Projektledare för Chalmers hållbarhetsdag var Emma Brink. Philip Wramsby lotsade åhörarna genom de många programpunkterna från hörsalens scen.

Text: Michael Nystås
Foto: Jan-Olof Yxell
Film: Torgil Störner

Se fler och större bilder från Hållbarhetsdagen på FlickR >>>
www.flickr.com/photos/chalmersuniversityoftechnology/sets/72157637601684953

Läs Malmö högskolas rapport >>>
www.mah.se/upload/Gemensamt%20verksamhetsst%c3%b6d/J%c3%a4mst%c3%a4lldhet/MAH_rapport_web.pdf
hllbrhtsdgn_panel_800px hllbrhtsdgn_mviberg_800px hllbrhtsdgn_lborjesson_800px hllbrhtsdgn_kmarkides_800px hllbrhtsdgn_foajen_800px_c hllbrhtsdgn_foajen_800px_b hllbrhtsdgn_foajen_800px hllbrhtsdgn_clown_800px


Postat i:Föreläsningar, Forskning från Chalmers, Karin Markides, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Storföretagens innovationsarbete gynnas av design thinking

$
0
0

Nu disputerar Lisa Carlgren med sin avhandling om hur företag kan utveckla sin innovationsförmåga med hjälp av design thinking, ett koncept som bygger på idén att inspireras av hur designers tänker, arbetar och angriper problem. Lisa har tittat närmare på sex stora internationella företag och intervjuat anställda om hur de tolkar konceptet, hur de anser att design thinking används på det egna företaget och på vilket sätt de upplever att det påverkar företaget.

Lisa Carlgren 690x330

– När man arbetar med design thinking handlar det om att vara öppen för okonventionella idéer, inte ta problem för givna och experimentera med olika lösningar. Men också om att arbeta visuellt med skisser och modeller och att involvera kunder aktivt. Lärande och arbete i tvärfunktionella team är centralt, förklarar Lisa.

Hon berättar att design thinking ofta beskrivs som en dunderkur för företag som vill bli mer innovativa, men att det inte finns några tidigare studier av hur det faktiskt används och vad som händer då. Tillsammans med chalmerskollegorna Maria Elmquist och Ingo Rauth har hon genomfört ett flertal intervjuer på sex stora internationella företag.

– Alla företagen i studien såg på design thinking på olika sätt och därmed användes det också på olika vis. Ibland uppfattades det som ett sätt att tänka, som en kultur, som normer som kan styra arbetet – men också som en konkret process eller ett antal verktyg, säger Lisa.

Ett företag med lång erfarenhet av design thinking

Ett av företagen som studerats är Kaiser Permanente, ett stort sjukvårdsföretag i Kalifornien som har tio års erfarenhet av att arbeta med design thinking som ett inslag i innovationsarbetet. Det var även ett av de första företagen som arbetade tillsammans med IDEO, en designfirma i Silicon Valley som är starkt förknippad med design thinking.

– För tio år sedan hade Kaiser Permanente inget strukturerat innovationsarbete alls. De inledde då ett samarbete med IDEO för att lära sig deras sätt att arbeta med innovation. Man satte samman ett innovationsteam som skapade en innovationsprocess som delvis byggde på design thinking. I varje projekt utforskar teamet vad vårdpersonalen, patienterna och de anhöriga har för behov. Baserat på det underlaget arbetar de intensivt med analogier, brainstorming, att bygga prototyper och spela rollspel – detta gör man tillsammans med en större tvärfunktionell grupp där ett antal olika aktörer involveras. Till slut väljer man ett par idéer som testas, först i liten skala och senare i större experiment där effekterna av de nya arbetssätten mäts. På så sätt kombineras design thinking med metoder för kontinuerlig förbättring, berättar Lisa.

Läs hela intervjun hos Teknikens ekonomi och organisation


Postat i:Forskning från Chalmers, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Chalmeristbloggen minns Lars Pareto: IT-universitetet i vågat kurssamarbete med Ericsson

$
0
0

ÅTERPUBLICERAD NYHET FRÅN 2006. TILL MINNE AV LARS PARETO (1966-2013):

Det började som en vild idé från Ericssons Anna Börjesson vid juletid 2005:

Varför kan inte IT-universitetet ordna en fempoängskurs i modelldriven utveckling tillsammans med oss?
I november 2006 examinerades 16 Ericsson-anställda och 15 studenter från IT-universitetet på kursen.
IT-universitetets tekniskt drivna studenter hade slagits ihop med Ericssons erfarna chefer och projektledare.
– Det var ett ambitiöst projekt. Alla som först hörde om det skakade på huvudet, säger Lars Pareto, kursansvarig på IT-universitetets utbildningsprogram Software Engineering and Management.

Lars Pareto trodde först att Anna Börjesson blivit galen. I den tuffa kravlistan fanns moment av programmering i C++, men också av kunskaper om realtidssystem, projektorganisation och objektorienterad analys och design.
– Den här listan kan du skicka direkt till jultomten, tänkte jag, berättar han.
Men Lars Pareto och IT-universitetet antog utmaningen.
Och i september 2006 startade den nya kursen med en kick-off på Ericsson.
Pareto har haft kursansvaret tillsammans med Miroslaw Staron (till höger på bilden ovan), programledare för SEM. Miroslaw har genomfört kursens olika föreläsningsdelar, medan Pareto formulerat problem och projektuppgift.
Lars vill gärna lyfta fram lärarkollegan Thomas Arts insats för att lotsa kursen genom det administrativa systemet vid Göteborgs universitet.
– Kursen passade inte riktigt in i vårt gamla system, och stötte på väldigt mycket administrativa komplikationer. Thomas Arts gjorde ett jättejobb med att få igenom kursplanen, ett arbete som jag själv faktiskt backade på först för att jag tyckte det var för mycket regelbyråkrati, berättar Lars Pareto.

Nya former för lärande
Anna Börjesson (till höger på bilden ovan) berättar att förutom att öka deltagarnas kunskaper om modelldriven utveckling, var ett kursmål att studera nya former för lärande.
– Ofta står läraren framme och talar om för studenterna, sen får studenterna lära sig lite i olika grupparbeten och sen går man tillbaka till läraren och får mer information, säger hon.
Hela kursen kulminerade i en välbesökt demo på IT-universitetet i november 2006, där Lars Pareto bland annat vecklade ut några av de tusen sidor med diagram som kursdeltagarna producerat under hösten.
Projektuppgiften gick ut på att skapa en gemensam systemmodell för ett telefonisystem.
– Den  skulle innehålla all funktionalitet från knapp till radiovåg som behövs för att man ska kunna ringa Fröken Ur. Målscenariot var att vi ska kunna slå numret till Fröken Ur och få henne att säga vad klockan är, säger Pareto.
Vad var det svåra i den här uppgiften?
– Det svåra är att kunna följa den här telekomstandarden på 1 200 sidor. Det är inte svårt att starta en bil heller, men om man går ner till förbränningsmotortekniken och hur det verkligen fungerar så är det rätt mycket som ska göras. Det är samma här, även om det inte är så lätt att se det i en sån här demo, säger Pareto.

Helt nytt sätt att tänka
Miroslaw Staron förklarar att kursen lär ut ett helt nytt sätt att tänka:
– Man använder modeller tydligt redan från början. Det gör att det inte finns så mycket att koda, säger han.
Lars och Miroslaw är överens om att samarbete med näringslivet har mycket stor betydelse för IT-universitetet:
– IT-universitetets ambition är att ligga i framkant vad gäller den teknik som industrin använder i dag. Därför är det här väldigt viktig feedback för hur vi styr vår undervisning. Ett sånt här nära samarbete ger oss en anledning till kommunikation utöver att sitta på ett halvtimmesmöte en gång i halvåret, säger Lars Pareto.
– Det visar också att vår undervisning och forskning är väldigt tillämpliga på industrin just nu, säger Miroslaw Staron.
Och samarbetets stora betydelse betonades också av Ericssons mjukvaruchef Thomas Andersson, som var på plats under demonstrationen.
– Det här är väldigt viktigt för oss. Våra kursdeltagare blir nu fanbärare in i vår organisation för att driva igenom det här nya arbetssättet, säger han.
Ericssons enhet för utveckling av basstationer, Design-Centred Base Stations, ligger på Lindholmen, och har 500 anställda. Härifrån fick chefer och projektledare söka IT-universitetets nya kurs. Deltagarna handplockades sedan av enhetsledningen.
Urvalsprocessen var stenhård.

Nöjda kursdeltagare
En av kursdeltagarna från Ericsson var Martin Edofsson. Han tycker att samarbetet har fungerat mycket bra.
– Den här kursformen har varit jättebra. Vi på Ericsson får lära känna IT-universitetets studenter och se vad de kan. Sen är kursinnehållet naturligtvis viktigt för oss. Vi kommer att kunna prata om modellbaserad utveckling internt på ett helt annat sätt framöver, säger Martin.
Christian Sandén läser tredje året på Software Engineering and Management. Under den sista intensiva arbetsveckan fungerade han som projektledare.
– Jag såg kursen som en möjlighet att knyta kontakter, träffa folk från industrin och utbyta idéer. Vi har varit på studiebesök på Ericsson, kikat in i deras labb och fått se häftiga grejer. Det har varit en stor bonus med kursen, plus allt vi har lärt oss, säger Christian.

Paradigmskifte
Lars Pareto hoppas att man till kommande år ska kunna locka deltagare från fler företag till kursen. Då kan man också anpassa projektuppgiften efter vilka industrikopplingar man har.
– De flesta företag har börjat titta på de här nya teknikerna, även om Ericsson har hunnit väldigt långt. Industrin genomgår nu ett paradigmskifte, som innebär väldigt stora utbildningsbehov. Vår kurs är ett led i den rörelsen, säger Lars Pareto.
IT-universitetets program Software Engineering and Management har genom åren fått mycket uppmärksamhet för sitt fokus på problembaserat lärande, som går som en röd tråd genom de flesta kurserna. Lärarna håller sig här något mer i bakgrunden och föreläser inte enbart.
– Det är en kontrast mot traditionell undervisning. Det är studenterna och problemet i sig som leder till inlärning. I den här kursen har vi tagit ytterligare ett steg, genom att vi blandar personer med industribakgrund och våra tredjeårsstudenter, säger Lars Pareto.

Text och bild: Michael Nystås
??????????????????????????????? ???????????????????????????????


Postat i:Forskning från Chalmers, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Postumt pris till chalmeristen Lars Pareto

$
0
0

I juni i år drabbades gruppen inom Software Engineering av en mycket svår och oväntad förlust, då Lars Pareto – en av de tongivande inom gruppen under lång tid – hastigt avled.
Ett par veckor innan Lars bortgång stod det klart att han tilldelas IT-fakultetens pedagogiska pris för 2013.
Under promotionshögtiden vid Göteborgs universitet den 25 oktober erhöll Lars Pareto priset postumt.
Lars Pareto var en energisk och inspirerande person och framgångsrik forskare, som med sin stora passion för utbildning och projektbaserad pedagogik blev mycket omtyckt bland sina studenter. Lars satte sin prägel på de internationella programmen inom Software Engineering and Management, där han under det som blev hans sista år också var programansvarig för kandidatprogrammet. Programmen är pedagogiskt innovativa och präglas av problembaserat lärande.

Skapade ny kurs med Ericsson
I samarbete med företaget Ericsson skapade Lars Pareto år 2006 kursen ”Model Driven Software Development”, där hälften av deltagarna på kursen var studenter och hälften var Ericssonanställda med chefsuppdrag. Lars införde också ett mentorprogram inom utbildningen år 2011. Samma år introducerades roboten NAO i utbildningen, vilken rönte stor popularitet bland studenterna. Ett utbildningssamarbete med företaget HP inleddes.

Prisbelönta studenter
År 2012 hade kandidatprogrammet Software Engineering and Management och dess pedagogik blivit så framgångsrikt att studentprojekten började synas utanför universitetsvärlden. Tidigt under 2013 tog ett studentteam från kandidatprogrammet, tillsammans med två andra program vid Göteborgs universitet och Chalmers, hem första pris i juniorversionen av Carolo Cup för autonoma bilar. I maj vann ett studentteam från samma program NASA App Challenge.

Drabbad av sjukdom
Lars Paretos utveckling av utbildningen med avseende på såväl pedagogik som industrisamarbete, som sin förmåga att få god tillströmning till programmen, resulterade i att han tilldelades IT-fakultetens pedagogiska pris för år 2013. Lars hann få tillkännagivandet i maj och glädjas åt detta innan han plötsligt drabbades av sjukdom.

Fick postumt pris
IT-fakultetens pedagogiska pris delades ut under universitetets promotionshögtid 25 oktober och fick i Lars frånvaro mottas av prefekten för institutionen för data- och informationsteknik, Jan Jonsson. Prispengarna skall enligt Lars Paretos egna anvisningar användas till de pedagogiska projekt som blivit signum för de båda programmen inom Software Engineering, samt till resestöd för masterstudenter som fått examensarbeten publicerade vid internationella konferenser.

Lars gärning lever vidare
Förlusten av Lars Pareto under försommaren 2013 blev ett svårt slag för oss som arbetade tillsammans med Lars, både inom akademin och näringslivet och för alla hans studenter – men hans gärning som mycket produktiv forskare och nytänkande pedagog lever vidare. Lars Pareto blev 47 år.

Text: Jan Jonsson och Catharina Jerkbrant
Foto: Michael Nystås

Fakta om IT-fakulteten >>>
IT-fakulteten består av universitetsverksamheten vid de två institutionerna data- och informationsteknik och tillämpad informationsteknologi. Bägge institutionerna är integrerade mellan Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola.
www.itufak.gu.se

Till minne av Lars Pareto - återpublicerad intervju från 2006
Lars Pareto var civilingenjör med examen i datateknik från Chalmers 1992. Han disputerade 2000 vid institutionen för data- och informationsteknik med avhandlingen ”Types for crash prevention”.
För att hedra minnet av Lars Pareto återpubliceras här en intervju som gjordes i samband med att den första kullen studenter utexaminerades från det banbrytande samarbetet med Ericsson i november 2006 >>>


Postat i:Forskning från Chalmers, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Christer Fuglesang till Chalmers

$
0
0


Astronauten och civilingenjören Christer Fuglesang gästar Chalmers den 25 november.
Forskningen som utförs på rymdstationen ISS står i fokus.
– Bland annat ska det handla om människans balanssystem, som avtrubbas när tyngdkraften sätts ur spel och vad som händer när den kopplas på igen. Det är forskning jag själv varit inblandad i och som lärt oss mycket om hur balanssystemet fungerar, säger Christer Fuglesang inför besöket.

Det är Fysikcentrum Göteborg och Rymdstyrelsen som bjuder in till ett symposium om rymden på Chalmers. Förutom Christer Fuglesang medverkar Kristine Dannenberg från Rymdstyrelsen och chalmersforskarna Lembit Sihver, professor i nukleär teknik, René Liseau, professor i radioastronomi vid Onsala rymdobservatorium, och Herbert Zirath, professor i höghastighetselektronik.
Det är inte första gången Fuglesang är på Chalmers.
– Jag har varit där ett antal gånger. Häromåret talade jag på studenternas arbetsmarknadsmässa Charm och jag har också suttit i betygsnämnden i samband med disputationer på Chalmers, säger Christer Fuglesang.
Han berättar även om sitt fleråriga samarbete med Lembit Sihver, professor i nukleär teknik på Chalmers:
– Det handlar om strålning i rymdstationen, säger Fuglesang.
På Chalmers kommer han även att prata om härdningsprocesser av legeringar, också det forskning som utförs i rymden men som kommer oss till del på jorden. Och om de sondraketer som skjuts upp från Esrange i Kiruna.

Chalmersforskare berättar
Kristine Dannenberg kommer att ge en översikt över Rymdstyrelsens forskningsfinansiering och forskningsprogram. De medverkande chalmersforskarna berättar om strålrisker i rymden, Herschelteleskopet och om hur teknik utvecklad vid Chalmers används i olika rymdprojekt.
Lembit Sihver kommer att berätta om strålrisken i rymden och hur vi kan estimera och verifiera den stråldos som astronauter utsätts för. I yttre rymden är strålningen flera hundra gånger mer intensiv än på jorden.
Chalmers har en unik position i världen när det gäller utvecklingen av ultrakänsliga sensorer för mätutrustning som används i rymden, vilket inom den elektromagnetiska skalan rör sig från några gigahertz till flera terahertz. Herbert Zirath ger en överblick över teknik utvecklad vid Chalmers, såsom transistorer, dioder och bolometrar, och hur denna används i olika typer av rymdutrustning.
Rymdteleskopet Herschel är det största teleskopet för infrarött ljus som någonsin byggts. Herschel avslutade sitt nästan fyra år långa uppdrag i våras, och har gett astronomer en skatt av mätningar som de ännu bara börjat bearbeta. René Liseau presenterar de mest spännande upptäckterna hittills, och berättar om hur Sverige och Chalmers bidrar till succén.

Alla välkomnas
Symposiet riktar sig till en bred publik av forskare, forskarstuderande och studenter inom både Chalmers och Göteborgs universitet men även till näringslivet och till den intresserade allmänheten. Välkommen att ta del av denna spännande eftermiddag om tyngdlöshet, rymdpromenader, strålrisker, spektroskopi och modern teknologi.
Programmet hålls på engelska. Evenemanget är kostnadsfritt.

Text: Michael Nystås och Anna Wallin
Foto: The European Space Agency (ESA) och Fri Tanke Förlag (porträtt)

Anmälan och program >>> 
Datum: 25 november 2013
Tid: kl 13-16
Lokal: Gustaf Dalén-salen, Origovägen 1, Campus Johanneberg, Chalmers


Postat i:Föreläsningar, Forskning från Chalmers, Näringsliv, Nytt om Chalmers

Forskning pågår: Ny satsning på forskningskommunikation

$
0
0


Nu blir det lättare och roligare att följa forskarna på Chalmers.
I går lanserades sajten ”Forskning pågår” där vetenskapsmännen och -kvinnorna ska turas om att rapportera från aktuella och spännande projekt – både här hemma och ute i världen.
Först ut är astronomen Robert Cumming som tillsammans med sina kollegor på Onsala rymdobservatorium spanar på kometen Ison med teleskopet Apex i Chile.
Samtidigt följs kometen av astronomen Eva Wirström i Onsala.
På ”Forskning pågår” kan du följa forskarna dag för dag och komma tätt inpå deras arbete.
”Forskning pågår” är en ny satsning som Chalmers gör på forskningskommunikation. Konceptet har arbetats fram av forskningskommunikatören Anita Fors och Chalmers webbsamordnare Andreas Hallgren.
I går var det alltså premiär för sajten.
Tanken är att olika spännande forskningsprojekt ska avlösa varandra framöver.

Gå direkt till Forskning pågår >>>
www.chalmers.se/sv/forskning/chalmersforskning


Postat i:Forskning från Chalmers, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Anna Yström kör podcast i Sveriges Ingenjörers julkalender

$
0
0

Varje dag under december månad öppnar Sveriges Ingenjörer en podcast-lucka i sin julkalender och presenterar ”dagens ingenjör”. I år finns chalmersforskaren Anna Yström bakom en av luckorna. Själv tror hon att hon blev utvald efter att hennes doktorsavhandling fått bra spridning i sociala medier tidigare i höstas. Anna utlovar en kort och koncis beskrivning av sin forskning om ledarskap i öppna innovationsmiljöer när podcasten sänds den 6 december.

Anna Yström vinter 690x330

Hej Anna! Du twittrade häromdagen om att du är med i en podcast bakom en av luckorna i Sveriges Ingenjörers julkalender, vad handlar podcasten om?
– Den handlar om ledarskap i öppna innovationsmiljöer och bygger till stor del på min avhandling som jag försvarade tidigare i år.  I podcasten reflekterar jag på ett populärvetenskapligt sätt över det jag såg och tänkte på under de fyra år som jag arbetade med avhandlingen. Jag beskriver bland annat hur jag tycker att ledarskap behöver förändras, både i praktiken och i teorin, för att kunna använda den potential som finns i öppna innovationssamarbeten. Så för den som inte orkar läsa hela avhandlingen finns det snart möjlighet att få en förhållandevis bra bild av innehållet genom att istället lyssna på min podcast i tio minuter.

Det är alltså ”dagens ingenjör” som befinner sig bakom luckorna hela vägen fram till årsskiftet, hur utsågs du till en av dem?
– Jag vet inte exakt varför jag blev utvald men jag anar att det har att göra med att min avhandling och disputation marknadsfördes ganska bra i sociala medier och således fick stor spridning genom mina olika nätverk.  När Sveriges Ingenjörer kontaktade mig var det just med upplägget att jag skulle berätta om min forskning, även om det fanns utrymme att prata om annat också om jag ville.

Vad var det roligaste med att vara med i podcasten?
– Jag tycker att det här är ett kul sätt att kunna sprida mina forskningsresultat. I min forskargrupp Managing In-Between arbetar vi dagligen med nyttiggörande direkt i forskningen tillsammans med de företag och organisationer som vi samarbetar med – men på det här sättet kan man nå ut till en bredare publik. Det var också en rolig utmaning att försöka kommunicera vad vi gör och kommer fram till på ett lättförståeligt sätt utan att för den sakens skull trivialisera forskningen. För mig som gillar att ha kontroll i vardagen tyckte jag att detta var ett ypperligt tillvägagångssätt eftersom det var enkelt att göra omtagningar under inspelningen om något blev fel, vilket något såklart alltid blir!

På tal om julkalender och jul, vad tror du blir årets julklapp?
– Om jag får önska istället för att gissa så skulle jag önska att årets julklapp var tid. Tid är den mest generösa gåva man kan ge. Om någon lägger ner en timme av sin dyrbara tid på att exempelvis koka marmelad, göra julkolor eller snickra en ram till fotografier – så är det de mest värdefulla gåvorna för mig!

Fakta
Anna Yström är verksam vid avdelningen för Management of Organizational Renewal and Entrepreneurship (MORE) vid Institutionen för teknikens ekonomi och organisation på Chalmers. Podcasten kommer att publiceras på Sveriges Ingenjörers hemsida den 6 december.

Sveriges Ingenjörers hemsida
Mer om Anna Yströms forskning
Följ Anna Yström på Twitter


Postat i:Forskning från Chalmers, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers

Miljonregn över nationell upphandlingssatsning

$
0
0

Upphandling är ett område som blir allt viktigare samtidigt som det förknippas med en del myter, bland annat om vad som egentligen är lagligt och inte. Tidigare forskning om upphandling är begränsad och det saknas en samlad bild över de olika insatser som görs. Den nationella satsningen Upphandling för ett hållbart och innovativt samhällsbyggande som leds av Chalmers ska nu ta ett helhetsgrepp på området och utveckla nya samarbeten mellan akademi, samhälle och näringsliv.

Anna Kadefors upphandling banner

Chalmersforskaren Anna Kadefors ska leda projektet som i hård konkurrens precis har fått anslag från Formas på nästan 25 miljoner kronor. Satsningen fokuserar på upphandling – ett område som inte har haft mycket forskningsresurser, framför allt inte när det gäller offentlig upphandling. Det har inte heller funnits väl utvecklade samarbeten mellan forskare, samhälle och näringsliv, något som projektet ska råda bot på.

- Inom byggbranschen läggs traditionellt mest resurser på teknikforskning. På så vis har forskning om managementområdet hamnat i skymundan. Men upphandling har blivit en allt viktigare fråga i och med ett ökat fokus på lagen om offentlig upphandling och ökad outsourcing, säger Anna. Exempelvis upphandlar Trafikverket idag 37 av de 50 miljarder som de omsätter.

Nationell samverkansplattform med många aktörer
Projektet kommer att drivas som en samverkansplattform på nationell nivå där både Chalmers, KTH, Luleå tekniska högskola och Lunds universitet – som alla ingår i organisationen Sveriges Bygguniversitet – är involverade. Dessutom medverkar forskare inom rättsociologi från Lunds universitet och statsvetenskap från Karlstads universitet.

- Syftet med projektet är att det ska vara tvärfunktionellt och ha en bredd på deltagarnas kunskap för att de ska kunna lära av varandra och på så vis öka kompetensen inom upphandlingsområdet, berättar Anna.

Det kommer också att finnas lokala nätverk på flera platser runt om i landet som kommer att driva egna projekt inom ramen för satsningen.

- Vi strävar förstås efter att projektet ska väcka intresse och prioriteras av aktörer och intressenter – det är en viktig utmaning för oss. Tillsammans med våra partners vill vi driva debatten och sätta dagordningen inom upphandlingsområdet, fastslår Anna.

Läs hela artikeln hos institutionen Teknikens ekonomi och organisation >>

Foto: Caroline Örmgård


Postat i:Forskning från Chalmers, Näringsliv, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Ny föreläsningsserie med Per-Olof Nilsson

$
0
0


Chalmersprofessorn och folkbildaren Per-Olof ”P-O” Nilsson har under hösten dragit igång en helt ny populärvetenskaplig föreläsningsserie på Campus Johanneberg.
”P-O Talks” gör korta nedslag i vetenskapliga problem – premiären handlade om hur det kommer sig att en katt alltid tycks landa på alla fyra.
– Det finns så mycket rädsla kring att lära sig att förstå teknik, men det är fullt möjligt att förmedla kunskap utan att krångla till det för mycket. Det går, jag har testat det, säger P-O Nilsson.

Han är en av Chalmers mest omtyckta professorer. Den klurige farbrorn har i alla år brunnit för att öka intresset för naturvetenskap och teknik hos allmänheten, inte minst yngre barn. Hans skapelse Fysikaliska leksaker har lockat över 100 000 besökare under loppet av 16 år. Vetenskapscaféerna ”Café-å-lär” drar omkring 100 åhörare till lokalerna på Chalmers Vasaområde varje torsdag.

Fick Chalmersmedaljen
I dag är han knuten till institutionen för tillämpad IT på Chalmers, men han tillhörde under många år fysikinstitutionen där han utnämndes till professor 1986. 2008 hedrades P-O Nilsson med Chalmersmedaljen för sina insatser. Han har även belönats med Chalmersska Ingenjörsföreningens anrika Gustaf Dalénmedalj, och många andra nationella och internationella utmärkelser för sin nyskapande neurovetenskapliga didaktik.
– Jag hoppas att man nu förstår att det här är ett seriöst ämne, och inte bara nåt som man bjuder in en klass till och har lite skoj en stund. Det har man ju – också! När du skrattar tänds neuronerna i skrattcentrum i vänstra hjärnhalvan, det är ihopblandat med inlärningscentrum, man vet att man lär sig mycket fortare om man har skoj och trevligt under tiden. Har du ont i magen går det inte så bra, säger P-O Nilsson.
Han fortsätter engagerat:
– Du kan också tända passionen hos människor. Om du blir frimärkssamlare, förälskad, religiös eller nåt annat som du tänder på, då går du genom eld och vatten och lär dig allting hur lätt som helst. När du försöker tvinga nån att lära sig nåt de inte gillar och som de inte ser nån mening med, då går det inte. Därför ska man aldrig tvinga nån. Låt dom göra det andra och istället komma in bakvägen till det första. ”P-O Talks” är bara en del i det.

Inspirerad av Ted Talks
Den nya föreläsningsserien är tydligt inspirerad av den internationellt spridda ”Ted Talks” där forskare på några minuter sätter ljuset på intressanta ämnesområden. ”P-O Talks” har en egen hemsida där lunchföreläsningarna läggs ut i efterhand. Man kan också få dem med sig hem på dvd och titta på i lugn och ro.
”P-O Talks” har arrangerats varannan fredag hela hösten. Ett datum återstår före jul – den 13 december. Några rubriker på de 20 minuter korta föredragen: ”Spinning eggs – which end will rise?” och ”How to change and measure the earth rotation in a few seconds in the kitchen”. Den 29 november är temat kaos: ”How to Love Your Crazy, Chaotic Life”.
– Alla är välkomna. Ta med mormor om du vill! Det är lite ovanligt, allmänheten går oftast inte och knackar på hos Chalmers och frågar vad vi gör här, det händer sällan. Jag vill att vanliga människor spontant ska komma in på campus och det får de göra hos mig. Min dörr är öppen hela dagarna, det är en öppen arena dit de kan komma, läsa böcker, dricka kaffe och berätta om sina söner och döttrar som kanske ska börja på Chalmers, säger P-O Nilsson.

Egentillverkad katt
Den välbesökta premiärföreläsningen den 13 september hade rubriken ”Why cats land on their feet”. Dit hade professorn med sig en egentillverkad katt av stål och fjädrar.
– Det var elementär mekanik. Gången efter handlade det om avancerad mekanik. Jag hade mätt jordens rotation på två sekunder hemma i köket och visade hur det gick till. Jag betar av de olika områdena i serien – termodynamik, vad händer när nåt blir varmt och kallt, flytande kväve, jag har med mig ett supraledande tåg som flyter i luften… och några andra små hemligheter, ler P-O Nilsson finurligt.
Finns det nåt kort svar på frågan om varför katten alltid landar på alla fyra?
– Därför att den vrider sig, roterar sig inbördes, framkroppen mot bakkroppen vrider sig åt olika håll. Då säger våra naturlagar att det är förbjudet. För att kompensera det vänder universum på katten. Det är en fantastisk tanke.
Akustik är ett annat område som han planerar att ta upp framöver.
– Jag vill prata om alla fysikens områden, eftersom allting kan illustreras. En teoretisk fysiker sa en gång till mig att relativitetsteorin i alla fall inte kan visas enkelt. Men jag byggde flera experiment utifrån den!

Vill sätta Chalmers på kartan
En viktig drivkraft för P-O Nilsson är att få bidra till att sätta Chalmers på kartan:
– Naturvetenskapen står inte särskilt högt i kurs i kulturella kretsar. Min tanke med det här är att man, istället för att gå på operan på lördagskvällen, kommer till Chalmers för att se P-O Nilsson Show som en kulturell grej. Då kan jag blanda seriös fysik med explosioner och rök, som i en science show – det smäller och ryker och alla skrattar och har roligt. Men jag har alltid försökt koppla det till det seriösa. Det finns så mycket rädsla kring att lära sig att förstå teknik, men det är fullt möjligt att förmedla kunskap utan att krångla till det för mycket. Det går, jag har testat det, säger han.

Måste interagera med samhället
Han menar att högskolorna skulle kunna sköta den så kallade tredje uppgiften – att kommunicera sin forskning till allmänheten – på ett mycket mer professionellt sätt än vad som ofta görs i dag.
– Tredje uppgiften har ofta varit en slasktratt långt efter forskningen och utbildningen i status. När man ger sig på gymnasister är det redan försent. Man måste börja redan i förskolan. Och 98 procent av alla tolvåringar är extremt intresserade – det gäller att bibehålla det intresset så att det inte fördärvas på högstadiet och uppåt, menar P-O Nilsson.
– Vi kan inte sitta för oss själva i en borg här. Vi måste interagera med samhället, med industri och allmänhet, vara öppna och kommunicera på ett bra sätt. Men det här är tyvärr nåt som ofta görs med vänsterhanden. Man kan få ut så otroligt mycket mer om du skärper dig och gör det på ett professionellt sätt, fortsätter fysikprofessorn.

Tekniklektor och Parkinsons princip gör det möjligt

Vid sin sida har han som alltid sin ständige medhjälpare, tekniklektorn Kjell Sedig. Och utan att tillämpa det som kallas Parkinsons princip skulle det aldrig gå att hinna med alla projekt:
– Det var en lag inom amiralitetsväsendet i Storbritannien på 50-talet som visade att en person kan göra sju personers arbete. Här är det Kjell och jag som gör allt. Om den här katten går sönder tar vi fram lödkolven, vi ringer inte nån firma som tar tre veckor på sig att laga den. Om en lampa går sönder ropar vi inte på vaktmästaren utan vi köper en ny lampa när vi handlar mjölk på Ica, och skruvar i den själva. Jag räknade ut att om Kjell och jag försvinner – vilket vi kommer att göra förr eller senare – så behövs det minst tio personer för att ersätta oss, förklarar P-O.

Nya föredrag 2014

Men än så länge finns både P-O Nilsson och Kjell Sedig kvar. ”P-O Talks” återkommer med nya spännande föredrag 2014.
– Jag är 74 år och fortsätter så länge jag orkar och tycker att det är roligt. ”Café-å-lär” har jag arrangerat 180 gånger vid det här laget. Jag siktar på nåt liknande för ”P-O Talks”, konstaterar P-O Nilsson med ett leende.

Text och bild: Michael Nystås

Läs mer om P-O Talks >>>
www.potalks.se

Läs mer om Fysikaliska leksaker >>>
www.fysikaliskaleksaker.se

Läs mer om Café-å-lär >>>
http://www.cafealar.se

Läs mer om Lärandets hus där P-O Nilsson samlar sina utåtriktade aktiviteter >>>
www.larandetshus.se

Läs mer om P-O Nilsson >>>
www.ponilssonshomepage.se


Postat i:Föreläsningar, Forskning från Chalmers, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Lycka till i riksfinalen, Cecilia!

$
0
0


Chalmersforskaren Cecilia Berlin är Göteborgs kandidat i den stora riksfinalen av tävlingen Forskar-grand prix, som avgörs på rockklubben Debaser Medis i Stockholm den 5 december.

Hon tävlar mot åtta deltagare från hela landet.
Chalmeristbloggen tog chansen att klämma Cecilia på pulsen inför avgörandet.

Är du taggad?
– Svårt att låta bli. Det har kommit mycket positiv uppmärksamhet tack vare mitt deltagande i Forskar-grand prix, det är ju definitivt en morot för att fortsätta slipa framträdandet, säger Cecilia Berlin, som till vardags är verksam på institutionen för produkt- och produktionsutveckling på Chalmers.

Hur laddar du upp?
– Jag fick två tillfällen till innan tävlingen att köra min presentation, dels på TEDx Göteborg och dels på Vinnovas årskonferens – båda sammanhangen var mycket hedrande och roliga att delta i, och det är ju såklart en fördel för mig att ha fått ‘träna skarpt’ innan finalen. I övrigt laddar jag genom att titta på filmupptagningarna av mig själv – vilket är jobbigt, men ovärderligt – och försöka bli klok på vad jag kan göra bättre… och kortare. Att hålla tiden är verkligen en utmaning.

I regionfinalen väckte hennes annorlunda klädsel stor uppmärksamhet. Cecilia hade på sig en klänning som gömde ett sinnrikt stapeldiagram
Hur fick du idén till din nyskapande klänning?
– Idén får jag tacka en skämtande kollega för, som kände till mitt syintresse och undrade några dagar innan tävlingen om jag tänkte sy en klänning, precis som jag gjorde inför min disputation. Det blev triggern för ett infall som innebar ett par nätters jobb, men det är inget jag ångrar, kan jag säga.

Vad gör du om du vinner?
– Jag hoppas jag gör ungefär samma saker oavsett om jag vinner eller inte – gläder mig åt att ha fått ingå i det här häftiga gänget, skålar, kramar mina ditresta föräldrar och vänner, sover gott, och hinner med tidiga morgontåget tillbaka till Götet i tid för en kollegas disputation. Allt annat är bara bonus, säger Cecilia.

Chalmers andra raka seger
Segern i regionfinalen den 27 september var Chalmers andra raka. Förra året gick Igor Zoric vidare till riksfinalen i Stockholm. På torsdag är det dags för Cecilia Berlin. Hennes forskning handlar om vad demografiutvecklingen innebär för framtida svensk och europeisk tillverkningsindustri.
Cecilia Berlin uppmärksammades också stort i Göteborgs-Postens ekonomidel den 1 december. Över en helsida berättade hon om sin forskning som illustreras väldigt väl och pedagogiskt av diagrammet på hennes klänning:
– Det man ser på diagrammet är ett potentiellt bemanningsproblem för framtidens fabriker. Enkelt uttryckt ska en väldigt stor grupp människor, som snart går i pension, ersättas av en betydligt mindre grupp som är i arbetsför ålder. Väldigt grundläggande demografi alltså, men jag stöter ofta på människor som inte vill ta till sig det här. Det jag tycker är spännande är att fundera över hur fabrikerna kan möta de utmaningar som uppstår, säger hon till GP:s reporter Lotta Hohner.

Åtta andra deltagare
I riksfinalens ställs Cecilia Berlin mot åtta andra forskare som vunnit sina respektive regionfinaler under hösten: Alva Appelgren, Karolinska Institutet, Andreas Ohlin, Örebro universitet och universitetssjukhuset Örebro, Andreas Svensson, Linnéuniversitetet, Christina Isaxon, Lunds universitet, Daniel Jönsson, Malmö högskola, Joachim Liedtke, Högskolan Kristianstad, Marco Bertoni, Blekinge tekniska högskola, och Per Kristensson, Karlstads universitet.

Expertjury och publik avgör
Konferencier för finalen är den rikskända komikern Karin Adelsköld. Vinnaren utses av publiken och av en expertjury bestående av
skådespelerskan, komikern och programledaren Nour El-Refai, publicisten och chefredaktören Patrik Hadenius, och astronomiprofessorn Göran Östlin från Stockholms universitet.

På Chalmers håller vi alla tummar som finns! Lycka till, Cecilia!

Lyckönskningar kommer också från Chalmers rektor och koncernchef Karin Markides, som i sitt interna nyhetsbrev lyfter fram Cecilia Berlin som ett lysande exempel på högskolans fina kontakter med omvärlden:
”Jag önskar henne lycka till när hon ska representera Chalmers och Göteborg”, skriver rektor.

Text: Michael Nystås
Foto: Johan Wingborg

Läs mer om Forskar-grand prix i Göteborg >>>
www.chalmers.se/sv/nyheter/Sidor/Forskar-grand-prix-2013.aspx

Läs mer om den nationella tävlingen >>>
forskargrandprix.se/forskar-grand-prix-2013

Läs tidigare inlägg i Chalmeristbloggen om Forskar-grand prix >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/?s=forskar-grand+prix


Postat i:Forskning från Chalmers, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Teknikaliteter

Viktoria Sundquist i rampljuset på Stålbyggnadsdagen

$
0
0

Stålbyggnadsinstitutet, en branschorganisation som samlar företag med intressen inom stålbyggnadsbranschen, arrangerade nyligen sitt årliga event Stålbyggnadsdagen på Nacka Strandsmässan. På plats bland 250 deltagare fanns chalmersforskaren Viktoria Sundquist för att prata leverantörssamverkan och vilka möjligheter det kan tillföra byggbranschen. Baserat på underlag från den egna forskningen lyfte Viktoria fram aspekter som kortare projekttider och högre kvalitet som några av de positiva effekterna av långsiktiga leverantörsrelationer.

Viktoria Sundquist 170x220Hej Viktoria, du höll nyligen ett föredrag på Stålbyggnadsdagen, berätta om evenemanget!
– Stålbyggnadsdagen arrangeras en gång om året av Stålbyggnadsinstitutet. Det är delvis en mässa så flera utställare fanns på plats och det hölls många föreläsningar och diskussioner om utmaningarna inom stålbranschen.  I år slog man deltagarrekord med 250 besökare på plats!

Ditt föredrag Utökad samverkan med leverantörer – en outnyttjad möjlighet i byggbranschen var mycket populärt, vad handlade det om?
– Köpta varor och tjänster svarar i regel för tre fjärdedelar av byggföretagens kostnader, vilket innebär att inköp blir en mycket viktig fråga. Byggföretag har en tendens att konkurrensutsätta leverantörerna i varje enskild affär och varje enskilt projekt. Man har stor tilltro till konkurrensutsatt upphandling och starkt fokus på det enskilda projektet, på så vis undviker man att bli beroende av enskilda leverantörer. Jag redogjorde för de positiva effekter man faktiskt kan få av fördjupade relationer med en leverantör – det kan handla om ökad produktivitet, kortare projekttider, högre kvalitet och bättre utnyttjande av resurser. Men snabbare anpassningar, kunskapsutbyte, mer erfarenhet och delade framtidsförväntningar är också värdefulla resultat av den typen av leverantörsrelation. Ett exempel som jag presenterade handlade om min forskning på ett västsvenskt byggföretag som har övergett konkurrensutsatt upphandling och nu arbetar med några få leverantörer i alla projekt i en del av sin verksamhet. Jag beskrev hur de genomförde förändringen och vilka konsekvenser det fick.

Hur relaterar föredraget till din forskning?
– Föredraget knyter an till ett forskningsprojekt som heter Hållbart samhällsbyggande i världsklass som Sveriges Byggindustrier har initierat. Jag ingår i projektet tillsammans med flera kollegor från min avdelning Industriell marknadsföring. Det empiriska material som finns med i min doktorsavhandling är hämtat direkt från byggindustrin, exempelvis från det västsvenska byggföretaget.

Vad diskuterades mer på Stålbyggnadsdagen?
– Diskussionerna handlade bland annat om statliga byggherrar som ställer krav på byggnadsinformationsmodellering (BIM) – en arbetsmetod där information om byggarbetet samlas in och visualiseras i varje skede i byggprocessen. Man pratade också om brandkrav på stora byggnader, tips till den som ska certifiera sin verksamhet och hur certifieringsarbete skapar förutsättningar för förbättringar i verksamheten. Från och med den 1 juli 2014 måste alla aktörer som levererar stål i någon form till byggen vara certifierade – därför blev det en flitig diskussion om innebörden av certifiering och vad det kan ge för mervärde.

Annars, vad händer framöver?
– Jag ska skriva klart min doktorsavhandling, disputera och därefter planerar jag att fortsätta min bana som forskare med fokus på transportinköp och byggindustri.

 

Fakta
Viktora Sundquist är verksam vid Avdelningen för industriell marknadsföring på Teknikens ekonomi och organisation vid Chalmers.

Viktoria Sundquist


Postat i:Föreläsningar, Forskning från Chalmers, Näringsliv, Nytt om chalmerister

Logistikforskare nätverkar i USA

$
0
0

Forskaren Sönke Behrends är tillbaka i Sverige efter en sex veckor lång vistelse i USA där han har diskuterat godstransport i städer med kollegor från bland annat Massachusetts Institute of Technology (MIT) och Harvard. Med sig hem har han en mängd nya kontakter, ett påbörjat artikelsamarbete och nya kunskaper om baseboll.

Sönke NYC banner

Efter att flera av hans kollegor varit iväg på givande resor runt om i världen kände Sönke Behrends att det nu var hans tur att vidga vyerna, få internationell erfarenhet och hitta nya samarbeten. Finansiering från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse möjliggjorde hans ambitioner och i början av oktober åkte Sönke till USA.

- Det landet har varit en vit fläck på min karta. Vi på Chalmers har mycket bra och välutvecklade samarbeten med forskare som sysslar med godstransport i städer och citylogistik i Europa och jag har träffat asiatiska forskare inom området vid internationella konferenser, men jag har haft bristande kunskaper om hur forskningen ser ut i Nordamerika, förklarar Sönke.

Det främsta syftet med resan var att bredda sitt nätverk och träffa personer som är verksamma inom området på olika sätt. Därför besökte Sönke flera lärosäten, bland andra City College of New York och Hofstra University på Long Island. Under de sex veckorna i USA hann han även med att träffa representanter för forskningsinstitut och aktörer inom transportplanering i New York-området.

- Jag passade också på att besöka Rensselaer Polytechnic Institute i en stad som heter Troy och tillbringade några dagar i Boston, bland annat på MIT och Harvard. Det var väldigt givande att besöka alla lärosätena och se hur vi forskar på olika sätt – vid Chalmers använder vi oss framförallt av kvalitativa forskningsmetoder medan de främst bedriver sin forskning genom kvantitativa metoder. Tillsammans identifierade vi flera möjligheter där vi kan komplettera varandra och samarbeta, berättar Sönke.

Artikelsamarbete redan i full gång
Ett konkret resultat av resan är ett påbörjat samarbete med forskaren Jean-Paul Rodrigue från Hofstra University som ska resultera i en gemensam artikel. Sönke förklarar att forskare inom citylogistik och transportplanerare generellt sett är väldigt intresserade av vad som sker i Europa och Sverige eftersom man där är väldigt kunniga inom hållbarhet, något som blir viktigare och viktigare även i USA.

- Våra erfarenheter gällande strategier för hantering av gods den allra sista sträckan fram till mottagaren, exempelvis i form av ett projekt som drivs av Göteborgs Stad, har uppmärksammats i USA, säger han.

Med sig tillbaka till Sverige har Sönke inte bara nya kontakter och förbättrad kunskap om amerikansk forskning, han återvänder också med goda erfarenheter från alla positiva och hjälpsamma amerikaner som han stött på under resan – såväl forskare som hotellpersonal och personer ute på gatorna.

- Så fort jag tog fram min karta för att dubbelkolla var jag befann mig någonstans tog det inte ens en minut förrän någon New York-bo kom fram och frågade om jag behövde hjälp. Det var också väldigt kul att titta på baseboll – jag delade lägenhet med en kille som heter Jeremy som försökte lära mig de olika reglerna. Så nu har jag lite bättre koll i alla fall! skrattar Sönke.

Om Sönke Behrends >>

Fakta: Sönke Behrends är verksam vid avdelningen för logistik och transport vid institutionen Teknikens ekonomi och organisation.

Foto: Privat


Postat i:Forskning från Chalmers, Karriär, Näringsliv, Nytt om chalmerister, Teknikaliteter

Martina och Laila fick Ulla-Britt Bergkvists sista stipendium

$
0
0


Två månader på 2 500 meters höjd över havet.

Det blev möjligt för chalmeristerna Martina Nilsson och Laila Olsson.
Tack vare Ulla-Britt Bergkvists stipendium på 50 000 kronor vardera kunde de genomföra sitt examensarbete i Bolivia.
– Att köra ovanför molnen och sen ner igenom dom, och verkligen se hur vegetationen ändrades, toppar som stack upp ovanför molnen, och tänka: där nere nånstans ska vi få sova i natt… det var fascinerande. Jag var helt exalterad och öppnade rutorna för att ta på molnen, säger Martina.
I en stor intervju berättar de om sina erfarenheter, sin personliga historia och sina drömmar om framtiden – och om att vara tjej på Chalmers och i världen.

Laila Olsson kommer från Surahammar i Västmanland. Hon är 29 år och har musik som sitt största intresse. Till husbehov tar hon ibland fram gitarren eller sätter sig vid pianot. Det tydligaste uttrycket för musikintresset är att hon tidigare var med  i Chalmers Sångkör, men Laila lyssnar även enormt mycket på musik, och har även pluggat klassisk sång ett år på Billströmska folkhögskolan på Tjörn. Där övade hon bland annat upp sina färdigheter i solosång.
– Om jag hade lite mer tid skulle jag vilja skriva egen musik, men det har inte funnits utrymme för det. Jag har gjort körarrangemang på redan skriven musik och tycker att det är roligt. Jag frilansar också lite som solist på bröllop och har ibland anlitats som konsertsolist. Musiken ligger mig väldigt nära, berättar Laila.
Har du varit med i några fler musikaliska sammanhang förutom kören?
– Ett tag var jag lite sugen på att gå med i Chalmersspexet, men jag hörde att de tog så frukansvärt mycket tid. Jag kände att jag behövde fokusera.
Matlagning och foto är två andra stora intressen för Laila.
– Fotointresset började med att jag skaffade mig en telefon med hyfsad kamera, men den blev tyvärr stulen i Bolivia. Men tack vare stipendiet kunde jag köpa en ny kamera som min mamma hade med sig när hon hälsade på oss i Cochabamba. Jag kan egentligen inte så mycket om kamerateknik eller fotografering, men tycker att det är väldigt kul, säger hon.
Martina flikar in:
– Du går på känsla och det blir bra.
Lailas fotointresse gjorde att deras examensarbete blev ovanligt väldokumenterat. Den här artikeln är illustrerad med många av hennes bilder från Bolivia. Även Martina bidrar med fotografier.
Hur kommer det sig att du hamnade på Chalmers?
– På högstadiet tänkte jag att jag ville bli civilingenjör, men visste inte riktigt varför. Jag visste inte heller riktigt vad en civilingenjör gör, men hade hört att det var ett bra yrke, berättar Laila.
Men en småtrist praoperiod höll på att ändra planerna:
– Då tänkte jag att det här vill jag absolut inte hålla på med, men då hade jag heller inte insikten att en civilingenjör kan göra en massa olika saker. Det tog många år innan jag kom på det. Först ville jag bli arkitekt, men hade inte tillräckliga betyg. Då funderade jag på hur jag skulle kunna få jobba med arkitekter och kom fram till att det skulle handla om formgivning av hus.
Lailas pappa var snickare och hon fick ofta följa med när han byggde hus. Hon blev fascinerad och road av att se hur de enklaste lekstugor växte fram.
– Det gällde ju utveckling av den byggda miljön! Jag insåg att jag skulle bli civilingenjör på byggsidan, och då blev det Väg- och vattenprogrammet på Chalmers för mig.
Egentligen ligger väl Surahammar närmare Stockholm och KTH…?
– Jag tror att det också handlade om att jag ville flytta så långt hemifrån att jag inte kunde åka hem hur lätt som helst. Jag ville få klara mig själv, stå på egna ben och verkligen bli min egen person. Då kändes Göteborg bättre än Stockholm. Det var ett väldigt medvetet val. Jag hade aldrig en tanke på att flytta till Stockholm, berättar Laila.
Hon kom faktiskt till Göteborg redan innan chalmerstiden för att läsa sociologi på Göteborgs universitet. Första kontakten med Chalmers blev när hon började på Tekniskt basår 2005.
– Det var mycket värdefullt. Tekniskt basår var en väldigt bra förberedelse även för mig som läst natur på gymnasiet. Jag behövde komplettera en del kunskaper och det var nyttigt att repetera annat som kanske fallit i glömska.
– När jag väl hade bosatt mig här kändes det aldrig som nåt alternativ att söka sig till en teknisk högskola nån annanstans än i Göteborg. Det var väldigt givet att det skulle bli Chalmers – inte bara för att jag bodde här, utan också för att det är ett namn och en välrenommerad skola.

Beachvolleyboll Martinas stora intresse
För 28-åriga Martina är det beachvolleyboll som gäller:
– På fritiden är det min första-sjunde prioritet, ler hon.
Men som västkusttjej tycker hon också om att segla. Martina kommer från det lilla samhället Ödeborg, 25 kilometer norr om Uddevalla.
– Jag är uppvuxen med segelbåt, men sen jag började på Chalmers har jag inte haft så mycket tid för det. Jag har sommarjobbat i Göteborg medan båten har legat uppe i Fjällbacka. Med beachvolleybollen är det också turneringar varje helg på sommaren. Men den här sommaren har jag fått segla lite mer, berättar hon.
Martina sätter friluftslivet högt. Hon gillar att vara ute – hon åker skidor, paddlar kajak och mycket annat. Nyligen upptäckte hon också tjusningen med korsstygnsbroderi.
– Det är en skapande ådra som jag inte gett utlopp för innan. Jag tror att jag fått den av min mor som är hobbykonstnär och försöker uttrycka sig på olika sätt. Broderiet är en ny förälskelse för mig. Än så länge har det mest blivit skojiga citat. Det är praktiskt när man behöver presenter som fattig student, berättar Martina.
Litteratur är ett annat av hennes intressen. Martina läser mycket, framför allt när hon är ledig:
– Deckare går alltid ner, gärna av brittiska författare, men jag är verkligen allätare. Jag går upp i det mesta jag läser. Just nu är det ”För hennes eget bästa” av Elizabeth George. Jag har läst de flesta av hennes böcker om kommissarie Lynley.

”Vindens skugga” en favorit
Hon tipsar också om ”Vindens skugga” av Carlos Ruiz Zafón:
– Den fastnade jag verkligen för och har rekommenderat till alla jag träffat, säger Martina.
Laila läser också en del när hon får tid:
– Jag behöver få grotta ner mig. Det funkar inte att bara läsa några sidor innan jag somnar. Då blir jag antingen liggande med boken framåt småtimmarna eller så somnar jag och glömmer bort vad jag läst. Jag vill gärna ge läsintresset tid och plats, säger hon.
På vinterhalvåret läser Martina på spårvagnen till och från Chalmers – på det sättet avverkar hon en bok i veckan under den mörka årstiden.
– Men ibland glömmer jag att stiga av vid rätt hållplats…


Lärare i Färgelanda
Innan Martina började på Chalmers arbetade hon heltid som matte/no-lärare och var bland annat klassföreståndare under en period.
– Jag läste natur på gymnasiet och tyckte jättemycket om matte och fysik. Favoritämnet var idrott, tätt följt av matte och fysik. Då började jag fundera på att bli civilingenjör även om jag inte hade stenkoll på exakt vad det innebär. ”Teknisk problemlösning” lät jättebra, tyckte jag, men visste knappt att det fanns många olika civilingenjörsutbildningar, berättar hon.
Efter gymnasiet tog hon två sabbatsår – och satsade ett som lärare på en högstadieskola i Färgelanda. Det var då hon fastnade för lärarrollen, och allvarligt funderade på att utbilda sig till yrket. Men mamma, som arbetat som lärare i många år, avrådde.
– Jag tyckte det var jättekul att stå och lära ut grejer, men är kanske för rastlös för att stå och lära ut samma saker år ut och år in. Det kanske är jätteroligt att prata om relativa hastigheter de första fem åren, men kanske inte lika kul år femton, säger Martina.
Funderingarna ledde henne tillbaka till ursprungsplanen: att bli civilingenjör.
– Jag tyckte också att det var intressant med husbyggen. Mamma och pappa byggde hus när jag var liten, och det tänker jag fortfarande tillbaka på som en rolig tid, när vi var på plats och fick se hur huset växte fram, berättar Martina.
Valet föll på väg- och vattenbyggnadsprogrammet på Chalmers.
– Att jobba mig inåt landet var aldrig något alternativ för mig. Jag är alldeles för förtjust i havet. Jag ville hålla mig längs västkusten.

En humanistteknolog – en teknisk humanist
I år fick Martina och Laila ta emot det allra sista stipendiet ur chalmeristen Ulla-Britt Bergkvists minnesfond. I sina ansökningsbrev beskriver Martina sig som ”humanistteknolog” och Laila som ”teknisk humanist”. Tjejerna skrattar när jag påpekar detta intressanta faktum, men utvecklar sedan sina tankar:
– Ända sen jag var liten har jag trott att det finns en sanning som kan bevisas. Kan man inte bevisa den går det inte att säga att den är sann. Men nån gång under gymnasiet började jag inse att jag inte enbart var intresserad av de hårda vetenskaperna, utan även mer och mer samhällsvetenskap, berättar Laila.
Sitt första år efter flytten till Göteborg läste hon nästan enbart humanistiska kurser på Göteborgs universitet. Det var bland annat sociologikursen Teknik och samhälle, som tittade på hur teknik, människa och samhälle utvecklas tillsammans. Och pedagogik som vetenskap med fokus på hur man påverkar människor och hur människor påverkas av olika saker. I den kursen fanns inslag av psykologi, samhällsvetenskap och filosofi.
– Till en början förstod jag ingenting och hela min världsbild ställdes på huvudet. Då insåg jag att man kan vända och vrida på saker från en massa olika håll. Allt behöver inte bara vara svart eller vitt, av eller på, det finns grader av sanning. Det förhållningssättet tog jag med mig in på Chalmers, att det inte finns någon entydig bild av saker och ting.
Men det har inte varit lätt att stå upp för den övertygelsen i diskussionerna inne på den naturvetenskapliga högborgen:
– I många fall har det säkert varit bra, men det har också bidragit till att man mest har suttit och bråkat om saker för att jag haft ett annat perspektiv än majoriteten. Motsättningarna har ofta förstärkts av att jag är humanist i grund och botten, men egentligen alltid tänkt att jag är en naturvetenskaplig och matematisk person. I dag tror jag att jag är humanist och framför allt intresserad av människor, och av hur man interagerar. Sen tycker jag det är jättespännande att kunna räkna ut saker också, men det är inte där mitt hjärta klappar som mest, har jag insett, säger Laila.

Vill jobba med och för människor
Martina har också alltid sett sig själv som naturvetare – tills den dag hon hamnade med andra naturvetare på Chalmers. Nu kallar hon sig ”humanistteknolog”.
– Jag insåg ganska tidigt att jag inte riktigt kände mig hemma. Inte så att jag hade valt fel, då hade jag nog slutat för länge sen. Men utbildningen och kurserna hade väldigt stort fokus på tekniken – små element, till exempel, eller att man ska optimera armeringen i nån balk. Jag tyckte det var mycket intressantare att fundera över människorna som faktiskt skulle bo i de hus som balken skulle hålla uppe.
Martina tyckte att fokus låg för lite på människorna som skulle beröras av tekniken. Efter tredje året tog hon två sabbatsår för att tänka igenom vad hon ville med utbildningen.
– Jag kände inte att den var helt klockren, men ändå att den kunde leda till saker som var roliga att jobba med.
Första sabbatsåret studerade Martina geologi på distans och tillbringade mycket tid i beachvolleybollhallen. Andra året satsade hon på att jobba på Skanova, där hon tidigare sommarjobbat, och fortsatte utveckla sig som beachvolleybollspelare.
– Jag åkte runt på olika skolor och höll lektioner i volleyboll i projektet Idrottslyftet.
Efter de två sabbatsåren återvände Martina till Chalmers för att läsa den avslutande masterexamensdelen av sin utbildning. Hon valde programmet Design and Construction Project Management (DCPM). Då föll bitarna på plats.
– Nu blev det ett mycket större fokus på människor och vikten av att tänka över vilka som kommer att beröras av det vi bygger. Då kändes det som att jag hittade hem. Jag vill jobba med och för människor. Om det handlar om att bygga ett hus eller om att göra nånting helt annat är inte det viktiga för mig, säger Martina.
Det låter som om ni båda har brottats med yrkesrollen en hel del, men att ni nu fått ihop de båda världarna?
– Till viss del. Jag kan fortfarande känna att jag hade gjort mig mer rättvisa om jag fullt ut hade känt att jag hamnat på rätt ställe och kunde bidra på ett sätt som lyfter mig och det jag presterar. I stället för att känna att jag är på fel plats, fel ute eller bara fel i största allmänhet, kunde jag vara på ett annat ställe och känna att jag bidrar med det som jag är bra på. Här har det legat mig lite i fatet, säger Laila.
Hon tycker ändå att masterprogrammet utvecklat henne åt ett positivt håll. Laila valde att läsa det numera nedlagda programmet Environmental Measurements and Assessments.
– Jag är inte rädd för var jag ska hamna i framtiden. Jag vet att jag kommer att ha en gedigen utbildning med mig. På nåt sätt tror jag att det är ens personliga egenskaper som kommer att hjälpa en att välja karriärvägar genom livet. Jag kan inte se att det finns nåt dåligt med att vara människo-orienterad och ha en teknisk utbildning, snarare tvärtom.
Du är inte riktigt färdigbrottad ännu?
– Nej, det kommer jag nog inte att vara förrän jag har fått ett jobb och ser hur det är och kan fundera över om det blev bra eller dåligt och som jag hade tänkt. Jag är övertygad om att jag kommer att hamna rätt så småningom, säger Laila.
Martina konstaterar att masterprogrammet var det som fick ihop pusslet för hennes del:
– Helt plötsligt betalade sig mitt intresse för människan. Det märktes också på studieresultaten – mitt snittbetyg har höjts sen jag påbörjade min master. De första tre åren handlade mest om att ta sig igenom, men på mastern kände jag att jag verkligen fick blomma ut, säger hon.

Sitt livs äventyr i Bolivia
Våren 2013 fick Laila och Martina uppleva sitt livs äventyr i Bolivias fjärde största stad, Cochabamba. Staden ligger i centrala Bolivia, 2 500 meter över havet, och har drygt 600 000 invånare. Under mars och april genomförde de båda chalmeristerna sitt examensarbete på plats:
– Vi åkte dit med frågan hur vatten- och sanitetslösningar ser ut, vilka lösningar folk har valt och varför. Vi gick runt och frågade människor om vi fick prata med dom och titta på det dom har. Men det var inte alls självklart att de ville visa oss, berättar Laila.
Tjejerna har intervjuat de boende om vilken typ av vatten- och sanitetssystem de har, hur det är byggt, hur det underhålls. De har också försökt att ta reda på om det har funnits alternativa lösningar, och vilken lösning människorna hade valt om de fått önska fritt.
– Vi har helt enkelt försökt lokalisera drivkrafter och barriärer för vilka lösningar de har, berättar Martina.

Examensarbetet är en del av ett större forskningsprojekt som chalmeristen, doktoranden och 2012 års Ulla-Britt Bergkvist-stipendiat Ida Helgegren (tvåa från höger på bilden ovan) jobbar med. Syftet är att kartlägga hur man kan öka spridningen av hållbara system för dricksvatten och sanitet i låginkomstländer. Ida Helgegrens projekt har pågått i ungefär ett och ett halvt år, och när Martina och Laila kom till Bolivia i våras gjorde de det i ett väldigt tidigt skede av hennes arbete. En del av tiden fanns också Ida med på plats i Cochabamba.
– Det har varit väldigt kul eftersom vi har fått ta del av utformningen av Idas studie. Vi har gemensamt bollat hur vi ska komma fram till våra svar och hur studien ska utföras. Det har varit jättespännande men också väldigt svårt, säger Laila.
När vi träffas i början av september är det bara veckor kvar tills de ska presentera sina slutsatser på Chalmers.
– Vi är inte säkra på att de sanitetslösningar vi sett är särskilt representativa för hur det ser ut i området. Många vi bett om att få intervjua har sagt nej. De som sagt ja har ofta haft nån form av lösning, de flesta har grävt en septiktank, en del har till och med ställt en vattentoa på plats utan att ha indraget vatten. Man får hälla en hink vatten i den när man spolar. Men de andra har kanske bara haft en grop i marken, en del inte ens det, utan gjort det de ska i en slänt. De som tackat nej har kanske inte velat visa, de som sagt ja är de som har nåt att visa upp och är lite stolta över det, berättar Martina.
– Det verkar som om det här är belagt med ganska mycket skam- och skuldkänslor. Vi har sett att folk varit hemma, men när vi ropat har de gömt sig och skickat ut nåt av barnen som sagt att föräldrarna inte är hemma. Det har inte varit helt enkelt att få fram vårt underlag, och vi kan inte dra några som helst generella slutsatser och påstå att det ser ut på ett visst sätt. Vi kan bara tala för just det här området.  Vårt projekt handlar om att beskriva vad vi ser, förklarar Laila.

Fick boliviansk extramamma
”Just det här området” benämns Plan 700. Det är ett illegalt distrikt i utkanten av Cochabamba.
– Vi bodde där några nätter hos en helt underbar kvinna, Doña Agustina . Hon har själv utnämnt sig till vår bolivianska mamma! Hon har sex egna barn – och nu också tre döttrar i Sverige: oss båda och Ida, berättar Laila och Martina.
Nätterna i Plan 700 räknar tjejerna till resans främsta upplevelser.
– Det är oftast det jag tänker tillbaka på som höjdpunkten, säger Martina.
Hur såg er vardag ut under de här två månaderna?
– Man hann inte med lika mycket på en dag som man är van vid att göra i Sverige. Det kom vi på ganska snabbt. När vi till exempel skulle lämna in smutstvätten till tvätteriet tog det en halv dag – man skulle först hitta ett tvätteri, få kläderna räknade, få ett kvitto och sen gå tillbaka hem. Handla mat var också ett helt projekt i sig. Det blev ganska långa dagar med en aktivitet per dag, berättar Martina.
Ida Helgegrens forskningsprojekt, som tjejernas examensarbete är en del av, är ett samarbete mellan avdelningen Vatten Miljö Teknik (WET) på Chalmers, universitetet i Cochabamba – Universidad Mayor de San Simón – och den lokala ideella organisation Procasha Foundation, som arbetar för att förbättra levnadsvillkoren för fattiga människor i Bolivia.
Hur många intervjuer lyckades ni få göra?
– Ungefär 15-20 stycken, av varierande kvalitet. En del blev kortare, en del längre, en del personer kunde vi komma tillbaka till och följa upp senare, en del kunde vi inte göra det med. Det varierar hur uttömmande intervjuerna blev, säger Laila.
Tjejerna berättar att det har varit svårt att genomföra en intervjustudie för första gången. Det fanns många aspekter att ta hänsyn till – men för varje intervju vässades deras förmåga att ställa frågor som inte styrde den intervjuade åt något visst håll.
– Vi behövde också ha en tolk med oss hela tiden. Först formulerade vi frågorna på svenska, och översatte till engelska. Sen översatte tolken frågorna till spanska. Och intervjupersonerna svarade på spanska, som kanske inte var deras huvudspråk, säger Laila.
Hundra procent av de Martina och Laila intervjuade tillhörde ursprungsbefolkningen och talade något av de ursprungsspråk som finns i Bolivia.
– Deras tolkning av frågorna och deras svar kanske inte alls matchar det vi trodde. Sen fick vi tillbaka en ganska kortfattad översättning eftersom tolken inte var simultantolk som kunde snappa upp varje ord. Vi anlitade studenter som var bra på engelska. Utifrån den sammanfattningen kanske vi kunde komma på nån uppföljningsfråga… det finns så många nivåer av information och mycket osäkerhet. Man pratar förbi varann, man förstår inte… Det får vi försöka hantera. Det är väldigt svårt men också väldigt roligt, säger Laila.

Möten med oviss planering
De två månaderna i Bolivia innehöll också en hel del möten med Procasha Foundation, möten som ofta tog lång tid och bestämdes med kort varsel.
– Kan ni vara med i morgon klockan sju? Kan ni följa med på lördag till det här området och vara med på ett möte med de här människorna? Jajamän, sa vi. Det var inte möjligt att göra upp en tydlig plan för veckan, eftersom planerna snabbt kunde ändras. På tisdag morgon kunde det helt plötsligt visa sig att vi samma kväll skulle vara med på ett helt annat möte… Vi försökte ha en övergripande plan över vad vi ville ha gjort innan vi åkte hem, och så fick vi se till att göra det när det fanns möjlighet. Det kunde bli lite när som helst, minns Martina.
Laila fyller i:
– Väldigt mycket handlade om att ta dagen som den kom. Även om vi hade bestämt en tid med nån var det inte säkert att den tiden gällde i slutändan. Om mötet blev av var det ofta minst en timme försenat. Det kanske inte kändes som om det var särskilt effektivt utnyttjad tid, eftersom det fanns så många faktorer som påverkade men som vi inte kunde råda över.

Bussförarna strejkade
Ganska ofta var det blockader i stan då bussförarna strejkade. Alltså gick inga bussar. Hela stan spärrades av med bussar som blockerade varje korsning. Resorna till Plan 700 försvårades betydligt av störningarna i kollektivtrafiken.
– Det gick inte att komma fram om man inte gick till fots, cyklade eller åkte moped. Ibland tvingades vi traska genom hela stan för att komma fram till andra sidan, och där hitta en taxi, berättar Laila.
De näst intill obefintliga gatunamnen var en annan logistisk utmaning. Det kunde resultera i taxiresor till helt oväntade platser och livliga diskussioner med taxiförare. Rörigt, men spännande, är intrycket jag får av att höra Martina och Laila berätta om sina erfarenheter.
– Det var mycket vi inte kunde förutspå som hände. Innan tänkte vi att vi skulle hinna med kanske sex intervjuer på en dag i Plan 700 – tre på förmiddan och tre på eftermiddan… Det blev inte riktigt så. Vi kanske hann med en intervju. Det gick inte att boka tid med nån. Fick dom ett jobb med kort varsel – kanske fick möjlighet att sälja lite frukt på marknaden – var det klart att de valde det. Den mest produktiva av alla våra dagar blev det kanske fyra intervjuer. Mycket tid gick åt till att bara gå runt och se om det var nån hemma, säger Martina.
Ofta blev även inbokade intervjuer aldrig av eftersom personen de bestämt tid med inte var hemma. ”Kom tillbaka efter lunch”, var ett vanligt besked på morgonen.
– Och vad betyder ”efter lunch”? Det finns ingen kulturell konsensus om när det är. För mig betyder det klockan 13 men kanske nåt helt annat för dom, säger Laila.
– Det kunde många gånger vara frustrerande, men vi fick i gengäld möjlighet att uppleva Bolivia på ett helt annat sätt, även om vi aldrig kom till Titicacasjön som vi hade tänkt. Vi fick verkligen dyka så djupt man kan dyka ner i en kultur på nio veckor, säger Martina.
Det faktum att de faktiskt bodde på plats i Cochabamba och i kåkstaden Plan 700 gav fler nyanser och dimensioner än om de bara varit där under dagtid. På morgonen väcktes de av att vattenbilen tutade ute på gatan. Vissa nätter hörde de skallen från hundra lösa hundar utanför fönstret.
– Det gav en väldig närvarokänsla, konstaterar Laila.
Var det långa avstånd mellan platserna?
– Inte distansmässigt, men det tar lång tid att ta sig fram eftersom vägarna inte är i så bra skick och det finns ingen tydlig gatuplanering, säger Martina.
Laila berättar att Plan 700 är beläget i en sluttning. Vissa vägar går till synes lodrätt upp genom landskapet.
– Det var dåliga vägar och svår terräng. Vissa bilar klarade det, andra inte, säger hon.
Förutom nätterna hos extramamman Doña Agustina i Plan 700 bodde Laila och Martina i en second hand-butik i Cochabamba. Där hade de tillgång till tre vardagsrum de kunde välja att bo i på kvällarna när affären stängt. Rummen låg precis bakom själva butiken med bara ett skynke emellan. Standarden på boendet var förhållandevis hög, med toalett, dusch och litet kök.
– Vi fick utnyttja utrymmet fritt även under butikens öppettider. Där kunde vi sitta med våra datorer och en kopp te i en soffa när det kom in kunder. Det var inga konstigheter, säger Martina.
Second hand-butiken drevs av en svenska som flyttade till Bolivia för omkring tio år sen när hon mötte kärleken.
Martina och Laila har fått minnen för livet med sig hem från Bolivia. Människor, miljöer, möten, platser och upplevelser.
– Människorna där är verkligen fantastiska och har tagit sig tid med oss och gett oss så mycket av sig själva. De har lyssnat tålmodigt på vår knackiga spanska och försökt göra sig själva förstådda. De har velat hjälpa oss med allt möjligt. Vår extramamma visade oss otrolig omtänksamhet och lade manken till för att vi skulle ha det så bra som möjligt. Underbara människor! säger Martina.
Det var också en speciell upplevelse att för första gången vistas så länge i ett land där man inte har behärskat språket fullt ut. Varken Laila eller Martina kunde kommunicera obehindrat i Bolivia. Det gick inte att falla tillbaka på engelskan som i andra länder.
– Vi skilde oss också från mängden i Cochabamba. Det är ingen turiststad och vi blev ibland både uttittade och särbehandlade. Människor kunde komma fram till oss av ren nyfikenhet, berättar Martina.

Bespottade och bestulna
Men tiden i Cochabamba innebar även en del mycket obehagliga upplevelser för de båda svenskorna. Det hände att människor spottade på dem.
– Nordamerikaner är inte så populära, och vi kanske såg ut att vara därifrån. Det har med USA:s krig mot knarket att göra. Kokabladsbönder blev beskjutna av amerikanskt flyg inte långt från Cochabamba, och det är en händelse som sitter i, förklarar Martina.
Laila blev också bryskt bestulen på sin handväska redan under en av de första dagarna. En obehaglig upplevelse, dessutom på hennes egen födelsedag den 9 mars.
– Vi skulle äta födelsedagsmiddag. Martina fyller nämligen år dagen innan men då hade vi inte tid att gå ut och äta. Vi hade varit med och grävt diken under en hel dag i stekande sol, berättar Laila.
Samma kväll var de på väg till restaurangen när det hände.
– Vi hade precis passerat en tvärgata när det kom en kille bakifrån och ryckte min väska, och försvann bort på en moped. Men det materiella går ju att återställa, säger Laila.
Dessvärre innehöll väskan även nycklar och en adresslapp till deras boende. Det ledde till en känsla av otrygghet.
– Som tur var bodde vi i ett ganska säkert område med staket runt fastigheten, och grind med hänglås. Entrén intill hade dessutom en portvakt som vi bad hålla ett extra öga på vårt hus under natten innan vi fick låsen utbytta.
Det var också problematiskt att göra polisanmälan i Sverige från Bolivia, men med hjälp av second hand-butikens svenska ägare löste sig allting till sist. Hon följde med till polisstationen och förde Lailas talan på spanska.

Jobbiga insikter
Den obehagliga händelsen har satt sina spår:
– Vi fick en del jobbiga insikter om världen och livet. Vi fick nya intryck och lärde oss nya saker om oss själva och omgivningen. Det har varit väldigt nyttigt, men vi är långt från fullärda. Det är bestående och har präglat mig också på ett existentiellt plan. Hur vill man leva sitt liv? Vad är viktigt i livet? Hur vill jag ha det? säger Laila.
Väskryckningen gick så snabbt att Martina inte hann uppfatta något innan allt redan var över.
– Jag hörde Laila skrika till och jag såg en kille som sprang iväg. Jag trodde bara att det var nån som skrämt Laila genom att dyka upp så snabbt. Det tog några sekunder innan jag förstod att hon blivit av med nåt. För Laila var det nog värre, berättar Martina.
Laila flikar in:
– Det handlar också om att nån kommer så nära en och vill ha ens grejer. Det är ett intrång på ens integritet som är väldigt jobbig. Det blev obehagligt att hela tiden tänka på hur man hade väskan, vilka grejer man hade på sig och med sig. Ofta skulle vi ta oss från A till B med våra datorer till exempel. Jag hade gärna sluppit den här upplevelsen. Den gjorde mig mer vaksam mot omgivningen, säger Laila.
Martina berättar om en obehaglig händelse som hon var med om när det återstod ungefär två veckor av tiden i Bolivia.
– På väg hem från ett gym i närheten av vårt boende blev jag påhoppad av en kille på cykel. Han tog strypgrepp på mig i flera sekunder innan han släppte och gav sig iväg. Innan det hade jag inte känt mig otrygg, men nu blev jag det när jag skulle gå själv. Det tar energi att vara så vaksam hela tiden. Men det är ändå inte det jag kommer ihåg mest från Bolivia, säger hon.
Laila förklarar att insikten att någon av dem hade kunnat ta fysisk skada var tuff:
– Det materiella är en sak. Men det är jobbigt att inse att folk faktiskt kan göra nåt med ens kropp också. Ingen ska ta sig rätten att ta på nån annans kropp utan att fråga om lov. Nu blev konsekvenserna lindriga, men de hade kunnat bli väldigt mycket värre. Det känns som om man kan bli utsatt för vad som helst, bortsläpad, våldtagen och dödad. Det händer med människor. Den typen av otrygghet har jag nog aldrig känt i Sverige även om jag kan tycka det är obehagligt att gå själv i mörkret, säger hon.
– Skillnaden för mig var att jag blev påhoppad mitt på ljusa dagen på en gata med andra människor i närheten. Det var ingen som reagerade och det kändes som att ingen tyckte att det var nåt konstigt med det som hände. Jag var inte uppmärksam på min omgivning eftersom jag inte hade nåt av värde på mig, säger Martina.
Men det är ändå de ljusa minnena som de bevarar närmast sina hjärtan.

Föräldrarna kom på besök
Martina och Laila fick också kärt besök av sina respektive föräldrar som kom och hälsade på. Tillsammans gjorde de en guidad tur rakt upp i bergen med bil. Eftersom Bolivia är så högt beläget kan man med bil färdas till och med ovan molnen och ner igen.
– Då fick vi se lite av omgivningarna runt Cochabamba och uppleva olika klimatzoner. Bilfärden tog ett par timmar. Det finns väldigt många olika klimatzoner i Bolivia och det var intressant att se hur landskapet ändrade karaktär. Vi övernattade också i den gamla kolonialstaden Totora och tittade på inkaruiner, berättar Laila och Martina.
Klimatet i Bolivia varierar kraftigt och skiljer sig åt på bara några mil. Det beror på de korta avstånden och de stora höjdskillnaderna.
– När vi kom till Cochabamba var det som en varm svensk sommar varje dag. Det var i slutet av regnperioden så det kom en skur ganska ofta. Cochabamba kallas för den eviga vårens stad. Klimatet är hyfsat milt och trevligt året runt. Mot slutet av vistelsen blev det lite svalare. Det gick mot höst och de tyckte att det var dags att klä på sig lite extra om kvällarna. Men vi tyckte fortfarande att det var varmt och skönt, säger Laila och Martina.
Efter två timmars bilfärd ner till lägre höjd var klimatet ett annat. Då blev det ett betydligt varmare och fuktigt regnskogsklimat:
– Man var genomsvettig bara efter att ha klivit ur bilen och slängt på sig ryggsäcken. Två timmar med bil åt andra hållet var luften torrare och krispigare och temperaturen lite svalare. Det har varit väldigt roligt att åka genom klimatzonerna.
Är det vacker utsikt?
– När man kommer upp på höjden är utsikten väldigt vacker. Det tänkte jag framför allt på när vi var i La Paz. Flygplatsen där ligger på 4 800 meters höjd och just i det området var vi inte så mycket. Men däremot var vi i stadskärnan på kanske 3 500 meters höjd. En dag skulle vi åka och rida i bergen. När man åkte ut från stan såg man verkligen hur det i själva staden fanns både toppar och dalar. Här och var stack det upp en topp med ett hus på! Det var verkligen fascinerande.
Martina tog med sig sina föräldrar till regnskogsområdet Villa Tunari. En fascinerande upplevelse som hon gärna tänker tillbaka på.
– Först fick vi köra upp ovanför några toppar. Sen var det flera timmar nedför med bil. Jag tror vi åkte från 3 600 meters höjd ner till 200 meters höjd. Att köra ovanför molnen och sen ner igenom dom, och verkligen se hur vegetationen ändrades, toppar som stack upp ovanför molnen, och tänka: där nere nånstans ska vi få sova i natt… det var fascinerande. Jag var helt exalterad och öppnade rutorna för att ta på molnen, säger hon.
Dagen på hästarna i Anderna är ett särskilt minne.
– Utsikten var helt makalös. Jag kom lite efter de andra eftersom jag är en ovan ryttare och lite hästrädd. Framme vid en sluttning såg jag de andra längre ner på sina hästar med en jättestor rovfågel som svävade högt över deras huvuden. Med Anderna i bakgrunden… det var mäktigt. Man såg också sluttningarna där de odlat upp den röda jorden. Den röda jorden på topparna som stack upp, och på dom avgränsade fälten i grönt och gult, det såg ut som ett lapptäcke, berättar Laila.
Hon blev med en gång väldigt fascinerad av Bolivia.
– Jag tyckte att det var det häftigaste man kunde vara med om. Det var det också. Allting var så annorlunda jämfört med allt man varit med om tidigare. Kontrasten var så stor. Det var så mycket färger överallt – allt från arkitekturen till människornas kläder. Många kvinnor hade traditionell klädedräkt. Det var mycket hattar, långa flätor och stora kjolar. Sen hade de stora tygstycken som de bar allting på ryggen med. Det kunde vara sina barn, kastruller med mat eller vad som helst. Det var verkligen färgsprakande, säger hon.

Tyckte om klimatet i landet
Laila tyckte också mycket om klimatet i landet.
– Det enda jag saknade var nånstans där man kunde ta ett svalkande dopp då och då. Bolivia har ingen kust, det fanns inget hav och floden som rinner förbi är så förorenad att man inte vill bada i den.
Musiken fångade den musikintresserade Laila:
– Det var musik överallt, gärna på hög volym. I taxin, i mataffären, på gatorna – överallt var det hög latinamerikansk musik. Det kändes som att man var på klubb hela tiden! Och det var väldigt roligt att ha ett rejält incitament för att försöka lära mig så mycket av språket som möjligt på kort tid. Jag kan inte påstå att jag pratar så väldigt mycket bättre spanska i dag, men jag förstår väldigt mycket mer nu. Vi var tvungna att lära oss, helt enkelt.
Första månaden tog tjejerna språklektioner på plats, men ganska snart räckte tiden inte till. Det var också en ekonomisk fråga.
– Vi hade kunnat läsa spanska mer intensivt i början och rest mer om vi vetat att vi skulle få Ulla-Britts stipendium.

Fick vara med i danstävling
Ett speciellt minne är firandet av årsdagen i Plan 700 den 1 maj. Varje år firar man att människor valt att bosätta sig i kåkstaden.
Här blev Martina, Laila och Ida ofrivilliga deltagare i en festlig danstävling:
– Vi var inbjudna att fira årsdagen. Då hade de byggt upp en provisorisk scen där det var olika upptåg. Några höll låda, spelade musik och ordnade tävlingar, till exempel i vem som snabbast kunde skala potatis. När vi passerar scenen hör vi speakern säga: ”Stanna kvar, allihopa! Snart är det danstävling och då ska svenskorna Martina, Laila och Ida vara med!” Det var bara att bjuda tillbaka, även om det kändes obekvämt att dansa traditionella folkdanser som man aldrig sett förut inför 200 åskådare, berättar Laila och Martina.
Tjejerna blev tilldelade varsin kavaljer, och sen var det bara att hänga på efter bästa förmåga. De skrattar mycket när de berättar om den speciella upplevelsen precis i slutet av sin vistelse.
– Publiken skrattade gott. Det var en härlig avslutning just innan vi åkte hem. Vår sista dag i Plan 700, säger de.

Två sista stipendiaterna
Ulla-Britt Bergkvists stipendium delas ut för sjunde och sista gången i år. Laila och Martina är därmed de två sista stipendiaterna. Totalt har 18 kvinnliga chalmerister belönats med mellan 50 000 och 100 000 kronor sedan 2007 för att kunna genomföra sina exjobb utomlands.
– Det känns naturligtvis jätteroligt, lyxigt och hedrande. Och så klart synd att det inte kommer att finnas fler Ulla-Britt Bergkvist-stipendiater i framtiden, säger Laila och Martina.
De beskriver det som en ära att få stipendiet, och att det öppnat möjligheter som inte fanns där för dem tidigare.
Har ni kunnat identifiera er med Ulla-Britt? Har hon kunnat fungera som en förebild?
– Ja, absolut. Ulla-Britts intresse för människor och för andra kulturer i andra delar av världen känns det verkligen som att vi delar, säger Martina.
– Hon har verkligen varit en fantastisk föregångare i jämställdhetsfrågorna. På det området har det hänt mycket på Chalmers, precis som i samhället i stort. Det finns fortfarande mycket kvar att jobba på, säger Laila.
De båda stipendiaterna har många kloka tankar om hur det är att vara kvinna i en mansdominerad miljö som Chalmers ändå är.
– Det gäller inte alla, men i vissa rum känns det som inmurat i väggarna att det här är en traditionellt manlig miljö. Det kan yttra sig på många olika sätt. Hur många gånger har det inte hänt att nån av tjejerna i gruppen fått vara sekreterare? ”Du som är tjej tar väl anteckningarna?” Jag tänker inte att det är det enda jag kan, men det har på nåt sätt blivit ett vanligt antagande utan att nån menar nåt illa eller menar nåt med det överhuvudtaget, säger Laila.
– Om man ser på våra föreläsare och övningsledare är en klar majoritet män. Men könsfördelningen blir jämnare för varje år på utbildningarna på Chalmers, konstaterar Martina.
Har ni några tankar kring hur man skulle kunna komma tillrätta med problematiken?
– Det är svårt att ändra nåt bara över en natt, men jag tror att det handlar om att skapa medvetenhet i samhället – även hos barn – om hur man bemöter fördomar som gör skillnad på män och kvinnor. Jag tror att jättemånga säger saker utan att ens vara medvetna om det, säger Martina.
Laila håller med:
– När man ser hur de här stereotyperna återskapas och cementeras är det viktigt att vara på sin vakt och säga ifrån. Genom att återskapa stereotyperna återskapar man också de större strukturerna. Att göra skillnad på vad som anses vara traditionellt manligt och kvinnligt ger väldigt stora utslag i samhället. Det verkar vara en tendens att tjejer är de som är toppresterande på gymnasiet och går vidare till utbildningar med höga antagningspoäng. Jag tror att vi behöver problematisera. Det känns som att vad som är tillåtet för tjejer håller på att luckras upp mer och mer, men vi måste också jobba med mansrollen. Olika egenskaper ska inte tillskrivas vad man har för genuppsättning eller kromosomer, säger hon.

Läser juridisk översiktskurs
Framtidsplanerna ser lite olika ut för de båda stipendiaterna. Martina satsar på att söka kommunala jobb, kanske på stadsbyggnadskontoret i Göteborg. Under hösten läser hon också en juridisk översiktskurs, så det är ingen brådska med att komma ut i arbetslivet.
– Jag är inte bara intresserad av hur en stad växer fram, utan också av hur man kan jobba med det som redan finns. Det tycker jag verkar väldigt intressant. Att i ett område se vilka problem som finns där och hur de kan åtgärdas, vad som är bra och hur det kan förstärkas, hur man binder ihop stadsdelar, allt sånt där. Att verkligen få zooma ut och fundera över människorna som bor i staden och hur de kan få det så bra som möjligt i olika områden. Jag vill jobba för och med människor. Exakt var och hur vet jag inte, säger Martina.
Hon kan också tänka sig att arbeta på ett mindre företag. Och att arbeta med utvecklingsprojekt i ett låginkomstland i samarbete med lokala organisationer.
Laila vill jobba med vatten och miljö i någon form. För henne är det viktigt att både de personliga egenskaperna och yrkeskompetensen kommer till användning.
– Jag kan också tänka mig att doktorera på Chalmers. Vi får se var jag hamnar till sist, säger hon med ett leende.

Text och foto: Michael Nystås
Bilder från Cochabamba: Laila Olsson och Martina Nilsson

Läs mer om Cochabamba >>>
sv.wikipedia.org/wiki/Cochabamba

Läs tidigare inlägg om Martina och Laila >>>
chalmeristbloggen.wordpress.com/2013/04/24/laila-olsson-och-martina-nilsson-far-ulla-britt-bergkvists-stipendium

FAKTA
Stipendiet delas ut till minne av chalmeristen och civilingenjören Ulla-Britt Bergkvist (M68), som vid sin bortgång 2004 testamenterade 735 000 kronor till Chalmers Vänner. Hennes önskan var att stärka kvinnliga chalmeristers ställning på arbetsmarknaden genom studier eller examensarbeten vid utländska universitet.

Fakta om Ulla-Britt Bergkvist (1941-2004) >>>
Ulla-Britt Bergkvist föddes i Malmö 1941.
När hon lämnade Chalmers 1968 var hon en av tre kvinnor i en årskull på 90 studenter.
Kvinnors rättigheter var en fråga som betydde mycket för henne under hela livet. Hon stannade kvar i Göteborg efter sin examen och anställdes som konstruktör på Volvo där hon arbetade fram till sin död 2004.
– Natur och friluftsliv låg Ulla-Britt varmt om hjärtat, berättar hennes guddotter Maria Trygg.
Somrarna ägnade hon gärna åt långa cykelsemestrar kors och tvärs genom Europa. Många turer gick också till föräldrarna och sommarstugan i Malmö – även det på cykel från hemmet i Biskopsgården.
Ulla-Britt var också en engagerad föreningsmänniska. Hon trivdes med andra människor, men tyckte lika gärna om att vara lite för sig själv.
– Hon var kanske inte den som tog den första kontakten, men hon uppskattade sällskap. Hon var nyfiken som person och väldigt intresserad av andra människor. Hon tyckte mycket om barn och djur, minns Maria.
Strax före sin bortgång testamenterade Ulla-Britt Bergkvist 735 000 kronor till Chalmers Vänner. Hennes önskan var att stärka kvinnliga chalmeristers ställning på arbetsmarknaden genom studier eller examensarbeten vid utländska universitet. Till minne av Ulla-Britt Bergkvist delas därför ett antal stipendier på mellan 50 000 och 100 000 kronor ut till kvinnliga chalmerister varje år till och med år 2013.

Läs mer om Ulla-Britt Bergkvists stipendium >>>
www.chalmers.se/sv/om-chalmers/chalmers-vanner/stipendier/Sidor/Ulla-Britt-Bergkvists-stipendium.aspx

Tidigare års stipendiater >>>
2007 – Linnéa Saksi, Arkitektur, och Anna Peterson, Teknisk design
2008 – Ida Sellstedt, Arkitektur, Anna Elofsson, Industriell ekonomi, och Anne Elerud-Tryde, Industriell ekonomi
2009 – Pernilla Hagbert, Arkitektur, Linda Noreheim, Teknisk fysik, och Ida Karlsson, Väg- och vattenbyggnad
2010 – Hélène Fourniere, MSc Design for sustainable development, Katarina Bäcklund, Väg- och vattenbyggnad, och Sandra Norén, Industriell ekonomi
2011 – Therese Larsson, MSc Business Design, och Hanna Lindfors, MSc Geo and water engineering
2012 – Erica Henrysson, Arkitektur och teknik, Ida Helgegren, Bioteknik, MSc Industrial Ecology, och Helena Siltberg, Bioteknik, MSC Innovative and Sustainable Chemical Engineering








Postat i:Chalmers Vänner, Forskning från Chalmers, Fundraising, Karriär, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers, Stipendier

Mobila vårdteam gör äldrevården bättre och billigare

$
0
0

Mobila vårdteam kan minska vårdkonsumtion hos äldre med hela 90 procent. Det visar ett utvecklingsprojekt i Västra Skaraborg som Svante Lifvergren, chalmersforskare och utvecklingschef på Skaraborgs Sjukhus, har studerat under tio år. Samtidigt ledde modellen med mobila vårdteam till en mycket tydlig lindring av de mest besvärande symtomen hos patienterna.

Svante LifvergrenSvante har under en tioårsperiod studerat olika utvecklingsprojekt i Västra Skaraborg där ambitionen har varit att utveckla närvården för äldre. Förutom fallet med det mobila vårdteamet har han också undersökt hur idéer från kvalitetsutvecklingsområdet har använts för att förbättra sjukhusvården på Skaraborgs Sjukhus mellan åren 2006 och 2008.

– Jag studerade 22 projekt vars syfte var att förbättra resultat och säkerhet i vårdprocesserna kring patienterna. Det visade sig att 75 procent av projekten nådde sina mål, vilket är en unikt hög siffra. Effektiviteten ökade också vilket ledde till en nettobesparing på cirka 400 000 kronor per projekt, förklarar Svante.

Nätverk ska skapa värde för patienten

Hans forskning visar på möjliga och framgångsrika modeller för vård av äldre patienter med flera sjukdomar. Det handlar framförallt om att satsa på åtgärder som förhindrar att personer insjuknar i många kroniska sjukdomar, men även att patienter som redan är kroniskt sjuka får det stöd de behöver för att förebygga försämring och ytterligare sjukhusvård.

– Vi måste organisera nätverk för att skapa värde för patienten och möjliggöra en vård som är bättre utformad för att ta hand om patienter med flera kroniska sjukdomar. Det kan handla om att den försämrade patienten får tillgång till en kontaktperson, ett mobilt team som stöttar i hemmet eller en reservplats på sjukhus. När tillståndet har stabiliserats kan patienten återgå till vård som hanteras av kommun och primärvård som övervakar patienten så att vederbörande inte hamnar i riskzonen för att bli sämre igen, säger Svante.

SKL uppmärksammar resultaten

Han hoppas att modellen ska sprida sig till fler vårdsystem och breddas så att den även kan användas i vård av yngre patienter med kroniska sjukdomar. För att nå dit måste politiker och chefer inom hälso- och sjukvården lyssna, och några som redan gjort det är Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

– De har uppmärksammat våra resultat och kommer strax innan jul att publicera en oberoende rapport om utvecklingen av närsjukvården i Västra Skaraborg för att sprida information om vårdmodellerna, berättar Svante.

Läs hela artikeln hos Teknikens ekonomi och organisation

Bild: Jan-Olof Yxell


Postat i:Forskning från Chalmers, Nytt om chalmerister, Nytt om Chalmers
Viewing all 74 articles
Browse latest View live